Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAVET STRUČNJAKA: Kako suzbiti želju za slatkišima

    Večito pitanje miliona ljudi širom planete, kako suzbiti želju za slatkišima. Da nije reč o tabuu i nemogućoj misiji, za BIZLife piše Tatjana Popović, prvi health coach u Srbiji i autor programa ’5 dana detoksa’.

    Zauvek se rešite ove loše navike. Ukoliko ste razmišljali ili već odlučili da prestanete da unosite rafinisan šećer, a ne znate kako, u nastavku teksta otkrijte na koji način to najlakše možete ostvariti.

    Istraživanja pokazuju da je najteže odoleti iskušenju u prvih 48 do 72 sata. Međutim, ukoliko budete ispratili predložene preporuke, vaša potreba za slatkim će vremenom opadati. Ne odustajte, već pronađite zdraviju alternativu.

    1. Rafinisan beli šećer zamenite prirodnim zaslađivačima poput meda, javorovog sirupa, agave sirupa, pirinčanog slada.
    2. Umesto industrijskih grickalica, kolača, torti, keksa, čokolada, sladoleda… odlučite se za prirodne poslastice poput urmi, svežeg voća, sirove veganske torte (koje su napravljene sa prirodnim zaslađivačima), čia puding, dinstane jabuke sa cimetom…
    3. Počnite kompletnije da balansirate svoje obroke. Za ručak i večeru, pored povrća i proteina po izboru (riba, meso, mahunarke, pečurke…), unosite žitarice celog zrna i neka one zauzmu do četvrtinu vašeg tanjira.
    4. Ukoliko ne možete da iskontrolišete žudnju za slatkim, odlučite se za sezonsko voće. Preporučuje se da voće jedemo između obroka, ali ne uveče, jer ono može uticati na porast šećera u krvi.
    5. Pijte vodu. Zbog nedostatka vode (tečnosti), organizam nam može poslati poruku da smo žedni i na rubu dehidratacije. Dehidratacija se može manifestovati kao blaga glad, zbog toga prva stvar koju treba uraditi kada se pojavi žudnja je popiti punu čašu vode. Višak vode takođe može izazvati želju za hranom, pa budite sigurni da je vaš unos vode dobro izbalansiran.
    6. Jedite redovno. Preduge pauze između obroka mogu vas navesti da se odlučite za slatkiš, masnu ili rafinisanu hranu kako biste na brzinu smanjili glad. Umesto toga, predlažem vam da jedete svakih tri do pet sati, što će pomoći da šećer u krvi bude stabilan. Time ćete sprečiti potrebu za prejedanjem lošim namirnicama.
    7. Ukoliko vam se učestalo jede hrana puna šećera, povećajte unos slatkog povrća poput šargarepe, bundeve, slatkog kukuruza, jer je dokazano da na ovaj način zadovoljavamo potrebu za slatkim, iako nam to može delovati nemoguće.
    8. Nezdrave užine zamenite zdravim, poput miksa koštunjavih plodova, sušenog voća, crne čokolade sa visokim procentom kakaa (iznad 70 posto), lanenim pločicama, smutijima, humusom sa svežim povrćem (krastavac, šargarepa, paprika, brokoli) i tako dalje.
    9. Mnogi ljudi posežu za slatkišima kada su pod stresom, kada su depresivni, ili ljuti. Međutim, hrana ne rešava emotivne probleme. Razmotrite da li su emocije uključene u šablon koji se ponavlja kao potreba za šećerima i da li vam je potrebna pomoć u pronalaženju drugog rešenja za emocionalne probleme.

    [preporucene_vesti ids=“248298, 237202, 233882″]

    Izvor: BIZLife

    Foto: printscreen

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE