Saveti srpskog doktora za DEZINFEKCIJU: Asepsol možete da bacite, peglajte sve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saveti srpskog doktora za DEZINFEKCIJU: Asepsol možete da bacite, peglajte sve

  Građanima je danas teško da u moru saveta i preporuka koje kruže Internetom, a u vezi sa širenjem pandemije koronairusa, pronađu one prave i korisne. Zato je preporuka broj jedan: slušati struku.

  Prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene, dao je mnoštvo novih, i što je najbitnije korisnih saveta gostujući u emisiji RTS Ordinacija.

  Pored redovonog pranja ruku, kašljanja i kijanja u lakat, bacanja maramice odmah nakon korišćenja postoje još neke važne preporuke kako održavati higijenu tokom širenja koronavirusa u Srbiji.

  Budući da je danas problem bilo gde pronaći zaštitnu masku, prof. dr Goran Belojević kaže da masku može da zameni obična platnena bela krpa koja može zatim da se iskuva. Nakon celodnevnog nošenja krpe preko usta i nosa, svako veče krpu treba otkuvati. A s obirom da problem maski nije jedini i da je slično i sa alkoholnim dezinfekcionim srestvima, profesor ističe da je prvo i osnovno ipak pranje ruku sapunom, bilo tečnim bilo čvrstim.

  „Preporuka je da se čvrst sapun drži na metalnoj rešetki kako bi bio suv, nikako ne sme biti vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru da nema kontakta spolja ruku sa sapunom“.

  On dodaje da nije neophodno odmah nakon pranja ruku primenjivati alkohol i da je pogodan za one hitne situacije, kada ćete sipati malo alkohola u ruke i istrljati.

  Ono što je važno je da Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa je efikasan 70% alkohol ili bilo koji hlorni preparat, a profesor preporučuje da to bude žavelska voda. On se može upotrebljavati i za ruke i za površine i za predmete.

  Ipak oprezno sa cipelama jer hlor može da ošteti kožu – ističe prof. dr Goran Belojević i kaže da je kod dezinfekcije đonova najbolje sunđerom preći preko cipele i taj sunđer isprati vodom jer ste tako već veliku stvar učinili i da je bilo virusa u toj prašini brisanjem ih više neće biti. Hidrogen može, 0,5 %, ako ne znate kako da ga razblažite pitajte apotekara.

  Rakija, soda bikarbona ili sirće nemaju veze sa dezinfekcijom, to ne može da zameni pomenuto za alkohol i natrijum hipohkorit i 0,5 % hidrogen – ističe prof. dr Goran Belojević i dodaje:

  „Jako je važna tzv. sanitacija stvari, a to je da mobilni telefon i predmete koje redovno dodirujete prebrišete alkoholom kako biste smanjili broj virusa koji se na njima nalaze jer sa malim brojem virusa i bakterija naš organizam može sam da se izbori, ali sa velikim brojem može da dođe do bolesti“.

  Kada je u pitanju sanitacija odeće, prof. naglašava da je bitno da na terasi istresete sako, kaput, majicu kako biste uklonili prašinu, a onda najbolje sredstvo za dezinfekciju je toplota, pa sada sve što može da se pegla peglajte! Pegla na paru od 100 stepeni pouzdano ubija viruse. Visoka temperatura je mnogo bolja za ubijanje virusa nego hemijske mere. I namirnice izlažite visokoj temperaturi.

  Ukoliko je cela porodica u jednoj kući, bake, deke, deca i unuci ističe da svi treba da nose maske i ona ne treba da se skida kada god ste u kontaktu s ljudima jer prenošenje virusa može da bude i asimptomatski. Svaki ukućanin treba da ima svoj tanjir, svoj pribor za jelo, svoj peškir.

  ,,U kući moramo da se ponašamo kao u hiruškoj sali!”, zaključuje profesor.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife/RTS

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • ?

   Molim vas, ko je u pravu, dotični koji preporučuje alkohol i kaže da je asepsol beskoristan ili doktori hemijskih nauka koji sa puno argumenata tvre obrnuto?

   • madrina

    na asepsolu pise protiv cega je efikasan, sve je navedeno na etiketi. nazalost corona virusi ne spadaju u tu grupu. alkohol 70% dokazano unistava virus. sve informacije mozete naci na sajtu svetske zdravstvene organizacije (www.who.int)

   • Srdan

    Asepssol je malo širi pojam i i obuhvata razlicite koncentracije benzalkonijum hlorida. (od 0,2 do 5%) Zaista doktori treba da se uzdrže od koristenja termina koji obuhvataju grupu proizvoda, i sve ovo zvuci pomalo amaterski i sentacionalisticki (nigde ne piše na svetu ds su sredstva na bazi benzalkonijuma neefikasna) Ovo je jako losa i netacna izjava jednog stručnog lica. Imate lepo americki CDC koji je ispiitivao skoro sve dezinficijense na coronu i potvrdio da sredstva na bazi Quat ( kod nas Asepssol) izuzetno delotvorna. A i inace su se sva sredstva za dezinfekciju pokazala jao efikasba. koncentracije vece od 0,75% ubijaju virus za 15ak sec sto je izuzetno efikasno Koncentracije od 0,2 % za duze od minuta, sto je najveca zamerka koju su naveli, jer kod njih, postojo mnogo sredstava za dezinfekciju ruku tkz alc.free sa ovom koncentrqciom, a sredstva koja vrse dezinfekciju koze se smatraju neefikasnim ukoliko im treba duze od minut. Za dezinfekciju ruku je 0,2 max dozvoljen procenat. Nemojte nikako da bacate svoj asepssol. Pogledajte % i cak i da ima samo 0,2%, CDC preporucuje da ga koristite za dezinfekciju povrsina. Nemojte koristiti za dezinfejciju ruku. Efikasne koncentracije nisu namenjene za ruke vec radne povrsine. Sve sto imate id dezinfekcionih sredstava deluje. Persiretna, hidrogen 3% (vodonik peroksid 3%) svi asepssoli jaci od 1%. Za ruke, 70% alkohol... Za stepenista 0,1% hipohlorizlt razblazena varikina 20 do 40 puta.( moze i zeleni domestos slicnog razblazenja),vodena para tj toplota... Nista ne bacajte, sve pomaze

  • Deki

   Slušajte struku? Pa ta struka nas je nagovarala da idemo u kupovinu u najveće žarište epidemije!

  • Gorrn

   Čovek kaže da se virusi RAZVIJAJU na sapunu? Pa, da se razvijaju van živog tela mogu isključivo BAKTERIJE, a virusi mogu samo da čekaju da ih živi organizam pokupi pa počnu da se razvijaju.

  • Vesna

   Izgleda da ipak na Megatrendu daju i diplome za lekare? Bukvalno, daju...oni sa higijene bi znali da procitaju sa EPA portala sta je efikasno u borbi protiv virusa. Hemicarka

   • Dejan

    A vi ste od onih sto se "dezinfikuju" rakijom i spolja i iznutra? Asepsol ne deluje kao ni bapske price....

   • lignjoslav

    Dejane, cemu lupetanje...imate sajtove cdc i epa. cak su i jedne novine sve prevele...(prepostavljam da ne znate engleski a ni hemiju) Naravno da deluje Benzalkonijum (asepssol) Niko na svetu ne tvrdi da ne deluje, sem nasih "strucnjaka" Naravno i da Varikina deluje. Ne postoji organizam koji moze da prezivi hipohlorit, ali postoje zaista situacije u kojima je asepssol dalrko bolji tj primenjljiviki. On je upravo i razvijen jer je po efikasnosti odmah iza hlornih preparata, a ima daleko vecu primenu. On je za kucne varijante jer je pored toga sto jr stabilniji, daleko manje otrovan, prijatnog mirisa i ne ostecuje odecu. Nemojte posto ne delujete kao neko strucan da koristite varikinu u kucnim uslovima. Pogresicete i na kraju ozbiljno otrovati. Sa varikinom dezingikuju iskusniji ljudi, a vi slobodno koristite bilo koji drugi dezinfekcioni preparat i nece vam biti nista

  • Vlada

   Doktore, leci se!

  • Braca

   Još jedan profesor Medicinskog fakulteta koji širi vrrlo štetne dezinformacije, kao i profesor Branislav Nestorović. Neverovatno! I voditeljka je mogla sama da potraži informacije na sajtovima CDC, EPA, raznih organizacija profesionalnih hemičara kada se pripremala za emisiju. Potpuno neprofesionalno, naročito u vreme vanrednog stanja kada vlada nestašica sredstava za dezinfekciju.

  • Dragan

   "Ipak oprezno sa cipelama jer hlor može da ošteti kožu" a preporučuje Žavelovu vodu "može upotrebljavati i za ruke i za površine i za predmete". Ne treba upotrebljavati na koži jer kako nagriza kožu cipela tako nagriza i našu kožu...

  • Sasa

   Iznajmio sam auto u MMS Auto rent a car mirisao je na apoteku ali ko mi garantuje da u autu nema korona virusa?

  • Ivana

   Ja sam se smorila od asepsola i alkohola i pronašla odlično rešenje a to su male UV led ručne lampe za dezinfekciju površina i to je spaslo moje ruke. Mala UV lampa je savršena i jednostavna za upotrebu. Ima i bezbedonosni senzor kada se okrene ka sebi automatski se gasi, a opšte je poznato da s UV lampe veoma efikasne kada su mikrobi pa i oni najotporniji u pitanju. Ja nađoh rešenje!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE