Saznajte zašto čak 70 odsto zaposlenih ne iskoristi svoj potencijal

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saznajte zašto čak 70 odsto zaposlenih ne iskoristi svoj potencijal

  Prema istraživanju američke konsultantske kompanije “Galup” , 70 odsto zaposlenih ne rade sa potpunom posvećenošću i zbog toga ne daju svoje najbolje rezultate. Čak 52 odsto zaposlenih posao zapostavlja zbog raznih uvreda tj. loše komunikavije, a 18 odsto njih je nesrećno na svom radnom mestu.

  “Galup” ističe da na menadžerskim pozicijama treba da budu oni koji razumeju potrebe zaposlenih, kao i da motivišu i inspirišu. To može samo da dovede do veće profitabilnosti i produktivnosti.

  Prema Galupovom izveštaju, kompanije potroše 82 odsto vremena tražeći talentovane ljude za posao (menadžera), što je zabrinjavajuće. Menadžeri koji zaista poseduju talenat da predvode su u manjini, otprillike jedan od deset ima ono što je potrebno kako bi se uticalo na poboljšanje i profitabilnost kompanije. Na traženje talenata kompanije potroše milijarde godišnje…

  Kako piše sajt Inc.com, firme koje ignorišu nauku su u kritičnom položaju, jer na mesto menadžera zapošljavaju nestručno osoblje. Ukratko, biraju pogrešne ljude. U većini slučajeva kada biste današnje menadžere pitali zašto su na tom položaju, njihov odgovor bi bio jer su se dobro pokazali na prethodnom položaju, a koji nije nužno podrazumevao posao menadžera. Drugim rečima većina kompanije čini sebi “medveđu uslugu” i prave skupu grešku postavljajući ljude na mesto menadžera jer su to “zaslužili”, a ne zato što imaju talenat.

  Pet ključnih talenata koji poseduju izuzetni menadžeri:

  1.Motivišu svakog zaposlenog pojedinačno da se angažuje, imaju ubedljivu misliju i viziju;
  2. Sposobnost prevazilaženja problema;
  3. Postavljaju jasnu odgovornost;
  4. Grade odnose koji stvaraju poverenje, otvoreno i transparentn razgovaraju;
  5. Donose odluke na osnovu produktivnosti, a ne politike.

  Potencijalni menadžeri su možda već u vašoj kompaniji i čekaju da budu otkriveni.

  “Galup” je došao do rezultata da u svakoj komaniji bez obzira na tržišne uslove i radnu snagu, jedan od deset zaposlenih poseduje talenat za upravljanje. U svakom timu imate nekoga ko je najbolji u određenoj oblasti, ali ne znači da je rođen za predvođenje.

  Generalni direktor Galupa Džim Klifton sažeo je ozbiljnost ovog pitanja i izjavio:

  “Jedina najveća odluka koju donosite u svom poslu, veća od svih ostalih, jeste koga postavljate za menadžera. Kada imate pogrešnog čoveka u ulozi menadžera više se ništa ne može popraviti. Kada su takve odluke u pitanju, ne bi trebalo da bude ni kompenzacije, ni koristi.”

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Pixabay

  Piše: D.A.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE