SB: Žene kroz celu karijeru prati diskriminacija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SB: Žene kroz celu karijeru prati diskriminacija

  Žene u svetu ostvaruju samo tri četvrtine zakonskih prava koja imaju muškarci, što značajno ograničava njihove mogućnosti za dobijanje ili pokretanje posla i donošenje ekonomskih odluka, navodi se u najnovijem indeksu Svetske banke.

  Indeks je objavljen u okviru studije “Žene, posao i zakon, 2019: Decenija reforme” i bavi se ključnim tačkama u radnom veku žena i pravnom zaštitom u svakoj od faza, od prvog posla do penzije.

  “Kada bi žene imale jednake šanse za iskorišćavanje svog punog potencijala, svet bi bio ne samo pravedniji, već i prosperitetniji. Promene se dešavaju, ali ne dovoljno brzo. Trenutno 2,7 milijardi žena još nema zakonsku mogućnost istih izbora posla kao muškarci”, rekla je privremena predsednica Grupe Svetska banka Kristalina Georgijeva.

  Za poslednjih 10 godina je u Evropi i centralnoj Aziji sprovedeno 47 reformi, najvećim delom u oblasti penzija. Devet zemalja u Evropi, uključujući Srbiju, izjednačilo je starosnu granicu za odlazak u penziju muškaraca i žena.

  Indeks regiona je porastao s 80,13 na 84,70, dok je indeks za Srbiju 96,88.

  U saopštenju Svetske banke se navodi da postizanje rodne ravnopravnosti nije kratkoročan proces, već zahteva političku volju i zajednički rad vlasti, civilnog društva i međunarodnih organizacija, a da su zakonske i regulatorne reforme samo bitan prvi korak.

  Uprkos ostvarenom napretku, navodi Svetska banka, žene se u mnogim delovima sveta i dalje suočavaju sa diskriminatornim zakonima i propisima u raznim fazama radnog veka. U 56 zemalja nisu sprovedene nikakve reforme za povećanje jednakosti žena u desetogodišnjem periodu.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE