Sećate li se konfekcije Beko?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sećate li se konfekcije Beko?

  Bivši radnici i akcionari beogradske konfekcije Beko protestovali su danas ispred Vlade Srbije zbog toga što stečaj traje 15 godina i traže da se podeli prihod od do sada prodate imovine od oko 29 miliona evra na ime besplatnih akcija.

  Na protestu je bilo stotinjak od oko 4.535 bivših radnika te fabrike.

  Stečajni upravnik Beka Mihajlo Koruga rekao je za Betu da se stečaj odužio zbog tri sudska spora i da bi sredinom ove godine mogao da se privede kraju ključan spor sa Ministarstvom odbrane, a da bi akcionari novac mogli da dobiju posle završetka tih sporova i prodaje preostale imovine firme.

  “Za završetak stečaja bilo je neophodno da se okončaju tri sudska spora ali je ključan spor sa Ministarstvom odbrane koje polaže pravo na osam zgrada u okviru fabrike”, rekao je Koruga.

  Stečaj Beka je otvoren 2003. godine, a 2007. je ta firma prodata grčkoj kompaniji Lamda za 55,8 miliona evra. Lamda je posle nekoliko godina imovinu Beka prodala holanskoj kompaniji Prinnacle koja bi na toj dorćolskoj lokaciji, kako je danas najavio gradonačelnik Siniša Mali, trebalo da gradi poslovno-stambeni kompleks.

  Koruga je rekao da je Ministarstvo odbrane 2013. godine podnelo tužbu zbog vlasništva nad osam zgrada od 1936. godine i traži adekvatan iznos od kupoprodajne cene, a presuda se očekuje krajem marta ove godine.

  Sa računa Beka, prema njegovim rečima isplaćeno je obeštećenje od oko 130 miliona dinara bosanskoj firmi Sib eksport-import zbog toga što je Beko prodao robnu kuću u Banajaluci 1991. godine, a kada su počeli ratni sukobi 1992. godine ponovo je ušao i koristio je sledećih 20 godina.

  Koruga je rekao da se treći spor vodi sa kupcem, grčkom firmom Lamda koja traži da im se vrati deo kupoprodajne cene za objekete na zemljištu koji nisu prešli u njihovo vlasništvo iako su spadali u imovinu koja je prodata na licitaciji.

  On je rekao da još nije prodata sva imovina i da je ovih dana oglašena prodaja robne kuće u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, a za prodaju će ostati još proizvodni pogon u Kovinu, dok robna kuća u Vrbasu od 543 kvadrata i prodavnica u Bajinoj bašti od 266 kvadrata još ne mogu da se ponude na prodaju zbog neraščišćenih vlasničkih odnosa.

  Stečaj bi, prema njegovim rečima, mogao da se završi i novac podeli akcionarima pre prodaje ta dva sporna objekta, a kada se vlasništvo razreši i okončna prodaja akcionari bi naknadno dobili novac.

  “Da bi akcionari dobili novac po osnovu dobijenih besplatnih akcija neophodno je da se namire oni koji su tužili, pod uslovom da dobiju spor, a preostali novac će deliti država i akcionari u odnosu 40 prema 60 odsto”, rekao je Koruga.

  On je istakao da “akcionari samo gledaju svoj interes i traže da se postojeći novac na računu podeli, a da se robna kuća ne prodaje već predje u njihovo vlasništvo”.

  Koruga je podsetio da čak i da ne postoje tužbe i da robna kuća ne mora da se proda zbog namirenja tih potraživanja, akcionari bi teško upravljali ili prodali robnu kuću jer od oko 4.500 akcionara za 700 postoje samo imena bez ikakve adrese.

  Predsednik Udruženja vlasnika akcija Beka Zlatko Kunštek rekao je za Betu da je polovina akcionara preminula ali da postoje naslednici i da Ministarstvo odbrane do sada održanim ročištima nije dalo dokaze da su bili vlasnici osam zgrada.

  “Ako su i bili vlasnici osam zgrada one su prodate, srušene i izgradjene nove pa nemaju pravo da ih potražuju”, rekao je Kunštek.

  Dodao je da zbog odugovlačenja stečaja imovina Beka propada i da je iz pogona u Kovinu koji ne radi od 2012. godine ukradeno 800 motora koji su pokretali mašine.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE