Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Šel sarađivao sa osobom osuđenom za pranje novca

Naftni gigant Šel (Shell) prvi put je priznao da je sarađivao s osobom osuđenom za pranje novca prilikom pregovora za pristup velikom naftnom polju u Nigeriji.

Priznanje je usledilo nakon objave elektronske pošte koja pokazuje da je Šel pregovarao s Danom Eteteom, koji je kasnije osuđen zbog pranja novca u drugom slučaju.

Šell i italijanska naftna kompanija ENI platile su 1,3 milijarde dolara nigerijskoj vladi za pristup naftnom polju. Istražitelji tvrde da je 1,1 milijarda dolara prosleđena firmi pod kontrolom Etetea.

Šel i ENI sklopile su dogovor s nigerijskom vladom oko prava na eksploataciju naftnog bloka OPL 245, koji se nalazi na obali delte Nigera.

Prema navodima istražitelja, vlada je prosledila 1,1 milijardu dolara kompaniji zvanoj Malabu, koju je kontrolirao Etete, a koja je imala vlasništvo nad naftnim blokom.

U dokumentima italijanskog tužilaštva stoji kako je 466 miliona dolara od tog iznosa “oprano” preko menjačnica i prosleđeno predsedniku Nigerije Gudlaku Džonatanu i članovima njegove vlade.

Prilikom ranijih ispitivanja, iz Šela su tvrdili kako su jedino uplatili novac nigerijskoj vladi, koja je uzela deo novca kako bi podmirila dugogodišnji pravni spor koji je besnio nad vlasništvom oko bloka OPL 245.

Međutim, portparol je sada izjavio kako se Šel povezao s Eteteom i firmom Malabu i pre potpisivanja sporazuma.

Izvor: Seebiz

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE