Selaković: Cilj Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje jezika i kulture

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Selaković: Cilj Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje jezika i kulture

  Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je cilj usvajanja Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje srpskog jezika i kulture.

  Opasnost kojoj je izložen srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su sticajem okolnosti otišli daleko u rasejanje… Ona je vidljiva u neposrednom okruženju, teritorije na kojima Srbi žive vekovima jesu teritorije na kojima je danas njihov opstanak i jezik ugrožen, a kada nestane jezika nestane i naroda“, rekao je Selaković za RTS.

  On je kazao da usvajanje Deklaracije nije motivisana dnevno-političkom potrebom, niti onim što neko pokušava da prikaže “velikosrpskim nacionalizmom”.

  Biće predložene određene mere koje će pomoći da sačuvamo srpski jezik, pismo i kulturni identitet“, naveo je Selaković.

  On je rekao da se ide ka tome da deklaracija bude deklaratorni i pravni akt koji će usvojiti najviša predstavnička tela RS i Srbije.

  Govoreći o pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu, Selaković je rekao da je predsednik zadovoljan time kako je njegova inicijativa naišla na odjek u javnosti i da se o toj temi govori sve više.

  Možete mi reći: Da, ali do sada su se čula dva stava, dve vrste mišljenja. Od onih koji zagovaraju da je nama potreban status kvo, da treba da ga što duže održavamo, do onih koji kažu Kosovo treba dati Albancima sve, oni to sve odavno imaju. Ni jedan ni drugi stav nisu dobri i ne korespondiraju sa onim što je realnost“, kazao je Selaković.

  On je rekao da je realno stanje da “status kvo ide ka nestajanju Srba i Srbije sa Kosova i Metohije”, a da drugi stav naravno “nije prihvatljiv”.

  Srbija mora i to je cilj unutrašnjeg dijaloga da raščisti prvo neke stvari sa sa sobom, da više ne živi u utopijama i da shvata da je realna i moguća politika samo ona koja saradjuje sa stvarnošću a to nije ni održimo status kvo, ni dajmo sve“, naveo je on.

  Na pitanje da li će dijalog biti institucionalizovan, Selaković je rekao da to nije ono što će doći na početku.

  To može da bude jedna od faza, ali je dobro da o tome razgovaramo. To nije dijalog u kome dvoje, troje ili dvadesetoro ljudi sedne za okrugli sto i samo pričaju o tome. To je dijalog u kome učestvuje čitava javnost, mediji, akademska zajednica, nevladine organizacije i očekujemo da će se na takav način odvijati“, rekao je Selaković.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • ivan

   Ocuvanje jezika i kulture? Koje kulture? Kulture partokratije i korupcije sigurno.

  • jovan

   Pa nas Sopski dijalekt je unisten voljom mocnog Beograda. Zasto sada da se brinem za nametnuti nama standardni srpski?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE