Seljaci UPOZORILI državu: Bez utvrđenih otkupnih cena Srbija će GLADOVATI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Seljaci UPOZORILI državu: Bez utvrđenih otkupnih cena Srbija će GLADOVATI

  Srpska poljoprivreda se zbog nemara države i vlasti nalazi u teškoj poziciji u poređenju sa državama Evropske unije, poručili su predstavnici sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača.

  Najveći problemi su, prema njihovim rečima, niske otkupne cene žitarica i sezonskog voća i povrća, ali i male subvencije koje država izdvaja za poljoprivredu.

  Sa konferencije za štampu, koju su održali ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, predstavnici Sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača u okviru “Sloge” od ministra Branislava Nedimovića zatražili su da ih primi na razgovor u narednih 48 sati.

  Oni zahtevaju da se utvrde otkupne cene višanja, pšenice, mleka i drugih proizvoda, jer smatraju da su neprihvatljive cene koje sada nude otkupljivači.

  Sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača, Dejan Bulatović, rekao je da Ministarstvo još nije utvrdilo otkupnu cenu višanja koja je bila niska i proizvođači su ih zato bacali, jer im nije bilo isplativo da ih beru.

  “Upadljivo je niska otkupna cena žita, a mleko je pet puta jeftinije od nafte, uz nisku cenu stoke, te je stočarstvo gurnuto na ivicu egzistencije”, ocenio je Bulatović.

  Predsednik “Sloge” Željko Veselinović rekao je da će “u Srbiji nastupiti glad” ako država seljacima ne garantuje otkupnu cenu žita, soje, pešenice i drugih proizvoda.

  “Ukazujemo i na neodgovarajuće i niske državne subvencije poljoprivrednicima, kao i na štete koje su prouzrokovane na voću i usevima usled obilnih gradonosnih padavina i poplava koje resorno Ministarstvo nadoknadilo poljoprivrednicima”, naveo je Veselinović.

  On je rekao da su ratari pretrpeli veliku štetu tokom vanrednog stanja usled zabrane kretanja i zbog zatvaranja pijaca, te su veliki gubici malih proizvođača kojima Ministarstvo poljoprivrede nije ponudilo nikakve naknade.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE