Simens traži dobavljače iz Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Simens traži dobavljače iz Srbije

  Nemačka kompanija Simens pozvala je danas firme iz Srbije da se uključe u mrežu dobavljača ne samo za njenu fabriku u Subotici već i za sve ostale koje ima u svetu.

  Simens je u Privrednoj komori Srbije organizovao konferenciju “Dan dobavljača” kako bi u direktnim razgovorima predstavnici uglavnom malih i srednjih preduzeća iz metalopreradjivačke industrije saznali šta je potrebno toj kompaniji i koje uslove potencijalni dobavljači treba da ispune da bi zadovoljili njene visoke standarde.

  Generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger je kazao da se na poziv kompanije za uključivanje u mreže dobavaljača, upućen 2013. godine, ; prijavilo 156 firmi iz Srbije ali da su tražene uslove zadovoljile 22.

  “Verujem da u Srbiji ima više proizvodjača koji mogu da postanu dobavljači Simensa. Godišnje potrebe kompanije za nabavkama za fabriku u Subotici su u vrednosti 150 miliona evra i preduzeća iz Srbije bi mogla da zadovolje isporuke od najmanje 50 miliona evra”, kazao je Ajhlinger.

  On je istakao da će Simens dobavljačima iz Srbije otvoriti vrata za globalnu mrežu dobavljača, što bi za njih imalo veliki značaj za održavanje standarda i jačanje konkurentnosti.

  Simensova fabrika vetrogeneratora u Subotici, otvorena pre 13 godina, kako je naveo Ajhlinger zapošljava 1.947 radnika, zadovoljna je uslovima poslovanja u Srbiji i planira dalji rast proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta.

  Ministar privrede Srbije Željko Sertić je kazao da je Vlada Srbije opredeljena da pomaže malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da unaprede svoje poslovanje i zadovolje zahteve čak i onih kompanija koje su, poput Simensa “premijer liga”.

  U Srbiji, po njegovim rečima”, postoji veći broj proizvojači koji mogu da se uključe u Simensov lanac dobavljača i država će im pomoći da reše prepreke koje imaju na putu do novih tržišta.

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da 40 firmi iz Srbije već radi delove za Simensovu fabriku i da sigurno postoji još najmanje 50 onih koje ispunjavaju uslove da počnu razgovore o poslovnom partnerstu sa tom kompanijom.

  “Biti dobavljač Simensa ne znači samo ugovoriti novi posao već raditi na podizanju konkurentosti kako bi se lakše stiglo do novih tržišta”, rekao je Čadež.

  Kako je istakao, od 2.300 metalopreradjivačkih firmi u Srbiji svaka treća je izvoznik, a svaki drugi izvoznik iz te industrije opstaje na inostranom tržištu.

  Simensovoj konferenciji “Dan dobavljača” prisutovao je i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman koji je ocenio da bi bilo korisno da i druge inostrane kompanije primene takav model podsticanju domaće privrede da se uključi u medjunarodni lanac proizvodnje.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE