Sindikalac: Srbija RAJ za investitore, PAKAO za radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikalac: Srbija RAJ za investitore, PAKAO za radnike

  Radnici u Srbiji su tretirani kao krpe i najnevažnija su sporedna stvar na svetu, tvrdi Jugoslav Ristić iz Samostalnog sindikata Srbije Kragujevac.

  On je, u petak uveče na tribini koju je organizovao Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) pod nazivom “Radnici nisu krpe”, rekao da su tokom privatizacije, odnosno deindustrijalizacije, pojedina preduzeća prodavana kao imovina, a radnici prodati uz mašine kao krpe.

  “Da bismo mogli nešto da promenimo moramo da konstatujemo šta nam se dešava i šta su ciljevi onih koji nam to rade, a to je da Srbija bude zemlja jeftine radne snage i i dobre zabave za njih”, rekao je Ristić.

  Kazao je da su ciljevi koje poslodavci žele da postignu ukidanje zdravstvenog osiguranja i obaranje penzija na nivo od 48 odsto i na kraju privatizacija penzionog fonda.

  “Svi trpe zulum u kome živimo, trpe jedno vreme, ali niko neće do veka, Srbija koja je raj za investitore jeste pakao za radnike ako to ne promenimo imamo ogromnu odgovornost za generacije koje dolaze”, ocenio je on.

  Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da je u Srbiji raširen problem strah od gubitka posla i da je od tog straha stvoren osećaj apatije.

  U Srbiji, rekao je, postoji osećaj besa, nezadovoljstva i ugroženog ponosa, a taj bes mora se adresirati i mora postojati platforma o tome ko je kriv i ko je s jedne i druge strane fronta.

  Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, govoreći o problemima u zdravstvu, rekao je da je najveći problem našeg društva “mrak”, odnosno tajnost rada onih koji brinu o opštem dobru.

  “Moramo da počnemo da razmišljamo o tome da smo svi pojedinačno ta kontrola koja bi trebalo da bude, ali, nažalost, institucije poput Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ministarstava, pravosuđa, tužilaštava potpuno ne funkcioniše”, rekao je Panić.

  “Srpski radnik je kukavica”

  Predsednik USS Sloga Željko Veselinović rekao je da se mnogo u teoriji govori o solidarnosti i zajedničkoj borbi.

  “Srpski radnici su velike kukavice, za razliku od radnika u inostranstvu nemaju nimalo hrabrosti da se pokrenu i bore za svoja prava”, kazao je on.

  Snaga sindikata i hrabrost radnika, naveo je, postoji u inostranstvu i ukazao da je u Srbiji tek 26 odsto radnika učlanjeno u sindikate, a da je ranije to iznosilo 80 odsto.

  “Problem je i taj kada nemate institucije, ni zakone, kada se ništa ne poštuje, ne možete očekivati ni od sindikata da vam pomogne”, ocenio je Veselinović.

  Ukazao je i da bi se moralo povratiti poverenje u sindikate, da se pokaže sindikalna snaga i da je bitno da sindikati uđu u privatni sektor.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Roki

   "Ako neces da radis tamo ti je kapija" je sistem koji je trenutno na snazi. Postuju zakon kad njima odgovara. Umesto da se borim za neka prava i red koje ko zna kad cu dobiti smatram da je realnije otici u drzavu u kojoj to vec postoji. Ako vi ne znate da napravite sistem ima ko zna.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE