Sindikalac veruje u VEĆI MINIMALAC, jer se pojavila - PREMIJERKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikalac veruje u VEĆI MINIMALAC, jer se pojavila – PREMIJERKA

  Predsednik sindikata UGS “Nezavisnost” i član kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Zoran Stojiljković rekao je da mu se čini da su se, dolaskom premijerke Ane Brnabić na kolegijum, odškrinula vrata za bolju ponudu kroz stvarne pregovore o povećanju minimalne zarade za 2022.

  “Ne verujem u spektakularnu promenu stava Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade, ali čini mi se da je dolaskom Ane Brnabić na kolegijum učinjen dodatni napor da se utvrdi da li minimalna zarada može biti iznad 35.000 dinara”, rekao je Stojiljković.

  Premijerka Brnabić učestvovala je na kolegijumu SES na kome se razgovaralo o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu, saopštio je njen kabinet.

  Ona je izjavila ranije da je načelno doneta odluka da će novi iznos minimalne zarade biti veći od 35.000 dinara, ali da ne deluje realno da u ovom trenutku može da dosegne 39.000 dinara koliko zahtevaju sindikati.

  Stojiljković je rekao da su na SES premijerki Brnabić predočeni argumenti da povećanje od 9,4 odsto, odnosno sa sadašnjih 30.900 dinara na 35.012 dinara koliko je najavio predsednik Aleksandar Vučić, a u ponedeljak saopštilo i Ministarstvo finansija, samo zadržava zatečeno stanje, umesto da je “minimalac” realno povećan da bi se izjednačilo sa minimlnom potrošačkom korpom koja će, prema proceni, naredne godine vredeti 39.000 dinara.

  Prema rečima Stojiljkovića, pre tri godine je dogovoreno da minimalna zarada bude izjednačena sa vrednošću minimalne potrošačke korpe u ovoj godini i ako se to ne postigne teško će se ispuniti obećanje predsednika Srbije da 2025. godine minimalna zarada bude 500 evra, a prosečna plata 900 evra.

  On je rekao da je Brnabić verovatno došla i na poziv ministarke za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević kojoj je stalo da se usaglase stavovi socijalnih partnera, Vlade Srbije, poslodavaca i dva repereznetativna sindikata UGS “Nezavisnost” i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

  Ukoliko socijalni partneri ne postignu saglasnost oko minimalne zarade konačnu odluku doneće Vlada Srbije, a najdalje do 15. septembra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE