Sindikat Goše: Radikalnim merama protiv stečaja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat Goše: Radikalnim merama protiv stečaja

  Sindikat Goše iz Smederevske Palanke odlučio je danas da se svim sredstvima sindikalne borbe, koji uključuju i radikalne mere, bori protiv uvođenja stečaja u tu fabriku šinskih vozila, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

  Na današnjem sastanku sindikata Goše i rukovodstva SSSS-a dogovoreno je da se uputi zahtev za hitan prijem u Ministarstvu privrede, kako bi zaposleni u toj fabrici saznali potpune informacije o njihovoj i o sudbini preduzeća.

  Radnici Goše su zabrinuti što je najavljen stečaj fabrike iako je pokrenuta prizvodnja i u pripremi je ugovor koji bi im obezbedio višegodišnje poslovanje.

  “Nema nikakve logike da se, nakon svih napora zaposlenih da očuvaju fabriku, koja je posle polugodišnjeg štrajka ponovo počela da radi i ispunjava ugovorne obaveze, fabrika zatvori i izgube poslovi koji će radnicima obezbediti zaradu, a državi profit”, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da “država nije sankcionisala kriminalne radnje slovačkog vlasnika fabrike, zbog čega će, izgleda, ponovo radnici biti žrtve nečijeg neodgovornog ponašanja”.

  Predlog za uvodjenje stečaja u Goši podnela je beogradska firma Kapital konsalting 2017 koja je potraživanje od 400.000 evra otkupila od bivšeg vlasnika te fabrike, slovačkog ŽOS-a.

  ŽOS Trnava je aprila ove godine prodala Gošu kiparskoj firmi Lisnart koja je ostala dužna radnicima plate za oko dve godine.

  Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.

  Do sada je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku a duguje im se po oko 600.000 do do 800.000 dinara, zavisno od visine plate.

  Priča o Goši “začinjena” je i učešćem premijerke Ane Brnabić koja je danas negirala  optužbe da ona ili njen brat stoje iza otkupa duga smederevske fabrike šinskih vozila.

  Ona je novinarima u Beogradu kazala da njen brat ima transparentan posao, da radi u multinacionalnoj kompaniji, kao i da je sve čime se bavi pod lupom te kompanije, svih klijenata i kreditora.

  “Takve optužbe su udar na mene i Vladu Srbije, a ne na mog brata. Ali, on trpi kao i njegova porodica. Nemoćna sam i ne znam kako da se borim protiv toga. Strašno mi je i da demantujem takve stvari”, rekla je premijerka Srbije.

   Ana Brnabić je kazala da nije čak ni čula insinuaciju koja bi dokazala da su te optužbe istinite.

  “Ne može biti lakše nego proveriti nekoga kao što je moj brat…. Mislim da je ovo nedostatak političkog morala i političke odgovornost”, kazala Ana Brnabić.

  Navela je da je o svemu saznala dok je bila na službenom putu u Maroku, ističući da joj je bilo jako teško zbog svega.

  “Čula se tada sa bratom, koji ima porodicu i dvoje maloletne dece, koja čitaju da je njihov otac kriminalac, da pored kuma Aleksandra Vučića stoji iza svih najmutƒnijih poslova u Srbiji”, rekla je Ana Brnabić.

  Apelovala je na političku i moralnu odgovornost i zamolila sve da se njena porodica više ne napada.

  “Sledeći put za sve što imate da optužite optužite mene”, dodala je ona.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE