Sindikat: SULUDO prikupljanje RAČUNA ZA PREVOZ, nisu se zaposleni TELEPORTOVALI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat: SULUDO prikupljanje RAČUNA ZA PREVOZ, nisu se zaposleni TELEPORTOVALI

  Sindikat pravosuđa Srbije uputio je molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih, jer smatra da je pravdanje troškova prevoza besmislena obaveza, kao i da mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju putnih troškova nije obavezujuće i ne može da bude iznad zakona, saopšteno je iz Sindikata.

  U saopštenju se navodi da je “suludo da se u eri digitalizacije prikupljaju i čuvaju računi za prevoz a sve kako bi se udovoljilo lažnoj zabrinutosti države zbog eventualnih zloupotreba u isplati putnih troškova”, kao i da je “prisustvo zaposlenog na poslu dovoljno opravdanje da se isti nije teleportovao na mesto rada, već da je imao neki trošak za dolazak na posao”.

  “Suština tog prava i jeste da poslodavac isplati sredstva kako bi zaposleni došao na posao. Prema našem mišljenju, spisak zaposlenih o prisustvu na poslu je validan dokument“, navodi se u saopštenju.

  Prema slovu zakona, kako se navodi, zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak na rad i odlazak sa rada a troškovi se nadoknađuju u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju.

  Sindikat pravosuđa Srbije podseća i da “pravosuđe nema prostor za čuvanje pravosudne građe pa ostaje nejasno gde će se čuvati računi za 12.000 zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, 3.000 sudija i tužilaca, kao i za 4.000 hiljade zaposlenih u ionako pretrpanim zatvorima”.

  “Dakle, pod uslovom da svako od njih donese po jedan račun to je mesečno 19.000 računa ili godišnje 228.000 papira”, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ljubica

   I treba da skupljaju racune.Dosta njih zloupotrebljava putni trosak.Kod mene u firmi dosta njih dobijaju putrni trosak za medjugradski prevoz a zive na 10 minuta od posla.Bitno je da su se prijavili na neciju adresu u nekom selu i dobiju putni trosak skoro ko moj minimalac,a zive u gradu .Ja bi ih krivicno gonila ali takva nam je drzava.Bruka.

   • Goci

    Ljubice, kako prikupljanje računa za gorivo rešava problem lažno prijavljenih adresa? I dalje će biti priavljeni na lažnoj adresi i donosiće račun za gorivo. Taman i da nemaju kola oni će naći nekog da im uzme račun.

   • sestra

    Tacno,neko ko zivi 200m od posla prima isti prevoz kao ja sto putujem 8km ,zbog toga sto je zona grada takva

   • Bane

    ajde ne lupetaj !!! prevoz se prima u visini gradskog prevoza što iznosi 3200-3900 a ne u visini medjugradskog...to je dobra volja firme da plati više od toga i na to se plaća porez .... da li ja živim metar ili kilometar od firme imam pravo na prevoz, a da li ću ići peške.ili autobusom to je moj problem, moje je da se pojavom na poslu i nema šta kome da se pravdanje...

  • Jugoslav Janevski

   U Tehničkoj školi u Valjevu postoji elektronska tabla,na kojoj radnici škole,karticom,overavaju svoj dolazak na posao. U slučaju da se neko ne overi,oduzima mu se 120 dinara,jer se smatra da taj dan nije bio na poslu,iako je časove održao. Ako se neko nije overio tri ili više dana,direktor škole,neće pokrenuti disciplinski postupak za ukidanje radnog odnosa,već će mu samo odbiti 120 din po danu,bez ikakvog obrazloženja. Ovo pravilo ne važi za ostale valjevske škole.

  • Malena

   Sns reklamira teleportaciju!

  • Zabrinuti Zeleni

   To je 14 km2 papira, originala, plus toliko kopija jer fiskalni bledi

  • Nenad

   Ma ne traže se računi samo u pravosuđu.. brat mi radi u bolnici, prekopao auto danadje račun od 1000 din (inače sipa za 500), moja žena radi u osnovnoj školi, u obe škole u koje radi mora da donese račune..u jednoj na 1100 u drugoj na 1700 din..to što sipamo gorivo u bugarskoj ih ne dotiče, mora naš fiskalni..

  • novikorisnik

   Па и телепортација кошта нешто.....

  • Sanja

   Da ne mesamo babe i zabe, vec da se drzimo Zakona i onoga sto pise u Kolektivnom ugovoru, a to je "Poslodavac je duzan da zaposlenom isplati naknadu za dolazak i odlazak sa posla". Da li ce zaposleni plivati do posla, pesaciti, voziti biciklo, koristiti taxi, automobil, gradski prevoz, avion, stvar je pojedinca tj zaposlenog a ne gradskog saobracajnog. Poslodavca nije briga kako si dosao do radnog mesta vec da li si dosao na radno mesto. Tacka.

  • Bane

   Tako je...uostalom to je samo preporuka ministarstva finansija a NIJE OBAVEZUJUCE, ali nesposobni pravnici u firmama se.plase i odmah jure...ako imaju mozga SVAKA firma isplaćuje prevoz na račun posebno i odvojeno od plate i postoji SVRHA UPLATE..naknada za prevoz!!! Samim tim poslodavac je opravdao sredstva koja je po zakonu bio dužan dati radniku a ja da se pravdam poslodavcu kako sam ih potrošio moj je problem,.bitno je da sam se otkucao da sam došao na posao a samim tim sam i opravdao sredstva za dolazak i odlazak sa posla....nigde ne piše u zakonu prevoz do posla već dolazak a ja mogu peške a da jedem umesto goriva... zato nam i jeste ovakva država jer se svugde zapošljavaju nesposobni pravnici... a opet da donosimo račune sa specifikacijom na ime firme ne ide... ja sam potrošio sredstva a ne firma jer ako je na ime firme oni sa tim podižu sredstva sa banke kao trošak firme i tako se izvlaci keš ... ko radi to zna o čemu pričam...jer niko ne.moze.dignuti keš sa računa firme,čak ni vlasnik, ako nema pokriće u specifikaciji i to im je jedini način da dodaju do kesa...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE