Sindikat Sloga: Izmene Zakona o radu su neviđeni bezobrazluk

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat Sloga: Izmene Zakona o radu su neviđeni bezobrazluk

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju “neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni”.

  Navodeći da i važeći Zakon o radu uređuje tu materiju, Sloga je ocenila da je “sasvim nejasno” šta se tim izmenama želi postići, “osim da se radnici drže u nekoj vrsti konstantnog straha od gubitka posla i da se ne bune kada su bolesni”.

  “Smatramo da se u izmenama zakona najavljenim za 2019. godinu kriju još gore stvari po pitanju radnih prava i da će srpski radnik uskoro raditi po modelu azijskog kapitalizma i njihovih uslova rada koji su daleko lošiji od standarda koji se primenjuje u Evropi”, stoji u saopštenju.

  Izražavajući sumnju da će izmene zakona biti usvojene na “oktroisani način, bez kvalitetne javne rasprave”, Sloga je zatražila da stručna javnost učestvuje u izradi predloga izmena Zakona o radu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE