Sindikati pitaju Vladu: Da li izolacija zbog korone smanjuje platu za 35%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikati pitaju Vladu: Da li izolacija zbog korone smanjuje platu za 35%

  Na adrese Vlade Srbije i Ministarstva za rad i zapošljvanje jutros je poslat zahtev sindikata u kome traže odgovor na pitanja hoće li izolaciju zbog sumnje na korana virus tretirati kao bolovanje ili karantin neće uticati na smanjenje zarade zaposlenih.

  Prema infomacijama “Blica“, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije poslala je resornim inistucijama pismo u kome zahtevaju odgovor, a koji se direktno tiče ukupno 2,2 miliona radnika u Srbiji. Glavno pitanje je “da li je izolacija bolovanje i znači li smanjenje plate na 65 odsto“.

  “Do odgovora od resornih insitucija pokušavali smo da dođemo i prethodnih dana. Jasnog stava nije bilo, zbog čega smo im jutros poslali i zvanično pismo”, potvrdila je za “Blic” Ranka Savić, predsednica Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ASNS dodajući da je odgovor veoma važan jer se u načelu tiče svih zaposlenih u našoj zemlji, a imajući u vidu, kako je rekla, da situacija sa korona virusom u Srbiji može da bude ozbiljna.

  Govoreći o potencijalnim rešenjima, Savićeva je ocenila da bi Vlada mogla da ima dve opcije.

  Prva je da se izolacija tretira kao bolovanje, što bi značilo smanjenje plate za 35 odsto. Druga opcija je da odluku donose same kompanije, a što bi moglo da bude povoljnije rešenje.

  “U tom slučaju svaka kompanija bi samostalno donosila odluku da li radnicima zbog izolacije treba smanjiti zaradu ili ne”, ocenila je Savić, uz opasku da ni privrednici nisu lišeni posledica u ovakvim trenutnim okolnostima, a imajući u vidu da fabrike u Evropi već smanjuju proizvodnju, kao i da je potrošnja u padu.

  Po aktuelnom Zakonu o radu zaposleni za vreme bolovanja u Srbiji primaju 65 odsto zarade. Toliko bi mogle da da dobiju osobe koje budu boravile u karantinu zbog sumnje na koronavirus, a bez obzira na to da li su zaraženi ili ne.

  Praktično, imajući u vidu da izolacija traje dve nedelje, odnosno deset radnih dana, to bi na primeru mesečne zarade od 60.000 dinara značilo umanjenje za 21.000 dinara.

  Izvor: Blic

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE