Siromašnije zemlje traže isti kvalitet proizvoda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siromašnije zemlje traže isti kvalitet proizvoda

  Čelnici četiri centralnoevropske države sastaće se iduće nedelje u Bratislavi i pozvati Evropsku uniju da preduzme mere protih prehrambenih firmi koje lošu hranu prodaju u siromašnijim državama članicama.

  Sa specijalnog samita “zatražiće se od Komisije da preduzme zakonodavne mere protiv takve prakse, koja ponižava ljude i stvara dve kategorije ljudi”, rekao je slovački premijer Robert Fico, dodajući da će o tome u Varšavi razgovarati čelnici Višegradske grupe, u kojoj su Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

  Udruženja za zaštitu potrošača i neke vlade žalili su se da neki proizvođači hrane koriste jeftinije sastojke za zemlje srednje i istočne Evrope u odnosu na iste proizvode koje prodaju u Nemačkoj i Austriji. Takva praksa je trenutno dopuštena, jer EU jedino traži da se na pakovanju istaknu svi sastojci.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/isti-proizvodi-razlicitog-kvaliteta-unutar-eu/

  Srbija kao smetlište Evrope?

  Prema rečima predsednika Nacionalne organizacije potrošača Gorana Papovića, da mnogi proizvodi koji dolaze u Srbiju nemaju isti kvalitet kao original, odavno je poznato. Udruženjima potrošača često stižu pritužbe na kvalitet iste robne marke kod nas i u Evropi, kao i to da postoji velika razlika u kvalitetu kozmetike, tehnike, hrane, obuće…

  Tako na primer, začini sadrže više soli nego povrća, kremovi imaju manje lešnika, a u proizvode od meda stavlja se kukuruzni sirup. S druge strane, ovi proizvodi se na isti način reklamiraju, ista im je i ambalaža, a čak se ni cene se ne razlikuju, pa se dešava da kod nas budu i skuplji.

  U Srbiju, prema nekim podacima, roba lošijeg kvaliteta stiže uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Mađarske i Poljske, gde velike svetske kompanije imaju razvijenu proizvodnju namenjenu za stanovništvo ovog dela Evrope.

  To je vređanje dostojanstva potrošača. Srbija ne sme da dozvoli da budemo smetlište Evrope, Kaže Papović.

  Ipak, da isti proizvod koji se prodaje u EU i Srbiji nisu istog kvaliteta, i pored sumnje se ne može potvrditi, jer u našoj zemlji do sada nisu rađena uporedna istraživanja kvaliteta proizvoda. Međutim, za uporednu analizu, ističe Papović, nemamo para kao država.

  Srbija je možda i jedina zemlja u regionu i Evropi koja nema agenciju za bezbednost hrane. Hrvatska Agencija za hranu redovno objavljuje godišnje analize hrane. Na njihovom portalu se građani redovno obaveštavaju o rezultatima analiza.

  Izvor: SEEbiz, Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE