SKANDAL u nemačkom fintechu, "nestale" skoro 2 MILIJARDE EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SKANDAL u nemačkom fintechu, “nestale” skoro 2 MILIJARDE EUR

  Nemačka finansijsko-tehnološka kompanija Wirecard našla se u centru skandala zbog nestanka skoro dve milijarde evra, što je podstaklo izvršnog direktora Markusa Brauna da podnese ostavku.

  Nekadašnja miljenica ulagača nadmašila je 2018. po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka i uvrštena je u indeks frankfurtske berze DAX, signalizirajući prodor finansijsko-tehnoloških kompanija u prostor do tada rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

  Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Minhena, na vrhuncu balona internet kompanija, a specijalizovao se za digitalna plaćanja.

  U četvrtak su bili prisiljeni da odlože objavljivanje poslovnih rezultata u 2019. godini nakon što ih je revizor Ernst & Young upozorio da ne može da pronađe dokaze o depozitima u vrednosti 1,9 milijardi evra.

  Revizor je otkrio naznake da su mu dostavljene “netačne potvrde o bilansu”. Iznosi na tim računima odgovarali su otprilike četvrtini Wirecardovog bilansa.

  Iz kompanije su revizoru odgovorili da su možda žrtva prevare. Nisu naveli detalje gde je mogao da nestane novac a akcionare su uplašila saopštenja filipinskih banaka BDO i BPI da nisu ni na koji način upletene u skandal.

  “Dokument u kojem se tvrdi da Wirecard ima račun u BDO-u jeste falsifikat, potpisi službenika banke na njemu su falsifikovani”, objavila je ta filipinska banka.

  I BPI je izvestio da Wirecard nije njihov klijent.

  Wirecard je već pod istragom zbog sumnje da su članovi uprave ulagačima davali netačne informacije i sumnji da je možda žrtva tržišne manipulacije.

  „Novac verovatno ne postoji“

  Prema najnovijim informacijama, nešto manje od dve milijarde evra koje su banke navodno čuvale u ime kompanije Wirecard verovatno ne postoje, saopštila je nemačka finansijsko-tehnološka kompanija.

  Cena akcija minhenske kompanije za dva dana pala je za više od 75%, brišući više od 10 milijardi USD procenjene vrednosti kompanije.

  Wirecard je rano jutros saopštio da nakon daljeg ispitivanja upravni odbor kompanije veruje da “postoji velika verovatnoća da 1,9 milijardi EUR zapravo uopšte ne postoji”.

  Izvor: BIZLife, Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE