Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skandinavska dijeta je najjednostavnija dijeta na svetu

    Kada je u pitanju zdravlje i zdrava ishrana, jednostavnost je ključna. Ako nešto možete da ubacite u vašu dnevnu rutinu tako da se ne čini kao preteška obaveza, vrlo je verovatno da ćete se toga i pridržavati.

    Suzi Vengel (Suzy Wengel) je nutricionista iz Danske koja uz svojoj KNJIZI izlaže detaljan plan najjednostavnije dijete na svetu.

    Glavna suština je u meri porcije – mera je količina namirnica koja stane u vašu šaku. Na taj način se i parcelišu porcije, na „šake“.

    Svaki obrok treba da se sastoji od 4 „šake“ namirnica bogatih nutritivnim vrednostima – šaka proteina, šaka ugljenih hidrata, i 2 šake povrća, plus puna kašika masti.
    Ovo znači da ne morate da brojite kalorije, niti da merite preciznu gramažu porcija, što je olakšavajuća okolnost ako ste retko kod kuće ili ste po ceo dan na poslu ili često putujete.
    Vengelova je inspiraciju za svoju knjigu pronašla u sopstvenom iskustvu.
    Dobra vest je što ova dijeta nije preterano rigorozna. To znači da povremeno možete uživati u čaši crnog vina i vašoj omiljenoj pasti bolonjeze. I sve to bez griže savesti.

    Recepti za obroke

    Ako ste već zagriženi za ovu dijetu i treba vam inspiracija za pripremu obroka, naš je savet da na Instagramu zapratite #sensekost i da pogledate preko 40.000 fotografija sa receptima.
    Mi ćemo dati samo jedan od primera pripreme obroka za ovu dijetu.

    Doručak

    Dve šake: asparagus i zelena salata
    Treća šaka: 2 cela jaja, 1 belance, i pola šake nemasnog sira
    Četvrta šaka: dodajte nešto ukoliko želite ekstra protein
    Masti: ulje za prženje jaja
    Začini: so, biber, čili i beli luk u prahu.

    Ručak

    Dve šake: šargarepa, krastavac, paprika, paradajz, pečurke
    Treća šaka: domaća pašteta, jaje, parče slanine
    Četvrta šaka: hleb
    Slatki „začin“: marmelada
    Dodatak: šolja čaja

    Večera

    Dve šake: luk, seckani paradajz, kupus
    Treća šaka: junetina
    Četvrta šaka: sačuvajte porciju za čašu vina
    Masti: maslinovo ulje, sir
    Začini: so, beli luk u prahu, origano, čili
    Vengel dodaje da deca treba da jedu pastu uz ovakav obrok.

    Izvor: BIZLife/Strani mediji

    Foto: Pixabay/Instagram

    Piše: M. P.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE