Škole pripremaju nastavu na OTVORENOM, kupuju i ŠATORE za svadbe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Škole pripremaju nastavu na OTVORENOM, kupuju i ŠATORE za svadbe

  Škole širom SAD imaju slične probleme – stara klimatizacija i grejanje, ventilacija koja ne radi dobro ili uopšte jer su održavanje i zamena odlagani zbog malih školskih budžeta.

  Zato u nekim okruzima, čak i u hladnijim krajevima SAD, planiraju izvođenje nastave napolju radi zdravlja učenika i nastavnika.

  Procenjeno je da 41 odsto školskih okruga širom SAD treba da modernizuje ili zameni sisteme grejanja, ventilacije i hlađenja u najmanje polovini svojih škola, navodi se u saveznom izveštaju objavljenom u junu.

  Nastava napolju do novembra

  Neki, uključujući sekretarku za obrazovanje Betsi Devos, kažu da bi rešenje mogla biti nastava napolju, što se radilo u doba epidemija tuberkuloze i gripa ranih 1900-ih, čak i po hladnom vremenu. Koronavirus se manje efikasno širi napolju i lakše bi se organizovalo da đaci sede na po dva metra jedan od drugog.

  Nastava napolju ima i druge prednosti, rekla je Šeron Denks, izvršna direktorka “Green Schoolyards America” u Kaliforniji, neprofitne organizacije koja se zalaže za nastavu van učionica.

  “Deca se napolju zapravo manje ometaju i osećaju se bolje”, a “pokazalo se da priroda poboljšava koncentraciju”, rekla je ona.

  Nekoliko škola na severoistoku SAD kupilo je velike šatore za svadbe i planiraju da ih upotrebe za nastavu napolju do novembra.

  Jedna srednja škola u Betelu, u Vermontu, tako je potrošila 50.000 dolara (42.000 evra) na šatore i još 20.000 (17.000 evra) na mobilne WC-e, opremljene dodatno za pranje ruku. Dok su neke škole opremile šatore grejačima na propan, direktor te škole, Oven Bredli je rekao da njegovi učenici mogu bez grejanja podneti u šatorima očekivane novembarske dnevne temperature od oko nula stepeni Celzijusa.

  Bredli je rekao da će korist od toga biti to da učenici bolje razumeju i cene prirodu.

  U školama koje će ove jeseni ipak raditi u učionicama, od učenika će se zahtevati ili barem “snažno predlagati” da koriste maske, ali zvaničnici kažu da je potrebno i provetravanje.

  Dženet Robinson, školska nadzornica u Stratfordu, u Konektikatu, rekla je da su neke od 13 škola u njenom okrugu izgrađene pre 80 do 100 godina i ne mogu se modernizovati tako da imaju savremenu ventilaciju.

  Problem je i što su učionice građene za po 15 učenika, ali u njima ih je obično po 25, što onemogućava održavanje propisanog sanitarnog razmaka, rekla je ona.

  “Naivno je kada političari ili ko god kaže: ‘Samo ih dovedite (đake) i držite ih na međusobnoj udaljenosti od dva metra”, rekla je ona.

  Brajan Tot, nadzornik školskog okruga Sent Meris u severnoj Pensilvaniji, rekao je da bi u pet škola zamena sistema ventilacije koštala bar po 600.000 dolara (500.000 evra) po školi. Zato će se, kada školska godina počne 31. avgusta, od učenika tih škola tražiti da stalno koriste maske, ali zakon Pensilvanije takve obaveze oslobađa decu ako to roditelji neće.

  “Kada su škole građene, niko nije očekivao da u učionici treba da bude bar dva metra praznog prostora oko svakog učenika”, rekao je Tot. Naprotiv, đaci su učionicama “nagurani kao sardine i sada imamo posledice”.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE