Skupštinski odbor usvojio Predlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skupštinski odbor usvojio Predlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

  Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu usvojio je danas bez rasprave Predlog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu u načelu, kojim će se građanima Evroipske unije (EU) ograničiti kupovina domaćih oranica.

  O izmenama tog zakona danas u Skupštini Srbije počinje rasprava po hitnom postupku.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je na sednici odbora da je krajnje vreme da se reši problem koji je nastao potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i  pridruživanju (SSP) 2008. godine, kojim je predviđena liberalizacija tržišta poljoprivrednog zemljišta.

  “Nama je vreme da ovo rešimo kako ne bismo napravili drugu vrstu problema. Mi smo istovremeno jedina zemlja koja se pre ulaska u EU obavezala da liberalizuje tržiše poljoprivrednog zmeljišta, što je, nažalost, bilo loše rešenje”, kazao je Nedimović.

  On je naveo da su predložena ograničenja pri kupovini poljoprivrednog zemljišta za građane EU i naglasio da će zakon početi da se primenjuje od dana donošenja, odnosno, pre 1. septembra kada počinje da važi odredba SSP-a o liberalizaciji tržišta poljoprivrednim zemljištem.

  Prema njegovim rečima, oni koji ispune uslove da su najmanje deset godina stalno nastanjeni u lokalnoj samoupravi u kojoj žele da kupe poljoprivredno zemljište, obrađuju to zemljište najmanje tri godine i imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo a u vlasništvu mehanizaciju i opremu za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, mogu maksimalno da kupe do dva hektara zemlje.

  “Imamo i ograničenja u pogledu vrste zemljišta koje ne može biti predmet prodaje, kao i još jedan alat koji stoji na raspolaganju Vladi, a to je pravo preče kupvine zemljišta, o čemu se izjašnjava vladina komisija na osnovu pravila koje utvrđuje Ministarstvo poljoprivrede”, dodao je on.

  Nedimović je kazao da zakon predviđa da strana pravna lica ne mogu sticati pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem, dok firme koje stranci osnuju u Srbiji imaju ista prava kao i domaće kompanije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE