Sledi STRMOGLAVI pad svetske trgovine - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Sledi STRMOGLAVI pad svetske trgovine

Obim svetske robne razmene verovatno će pokazati strmoglavi pad u prvoj polovini ove godine budući da pandemija COVID-19 izaziva poremećaje u privredi, pokazuje barometar trgovine Svetske trgovinske organizacije (STO).

Indeks globalne robne razmene trenutno iznosi 87,6 bodova i na najnižem nivou je od jula 2016. godine kada je uveden, saopštio je STO, koji tumači da ta vrednost navodi na zaključak da se oštar pad svetske trgovine nastavio i u drugom kvartalu.

U februaru je indeks iznosio 95,5 bodova, podseća Rojters, napominjući da vrednost od 100 bodova signalizira rast u skladu sa srednjeročnim trendovima.

“Sadašnja vrednost indeksa obuhvata početne faze izbijanja pandemije COVID-19 i još ne pokazuje naznake da je pad trgovine dotakao dno”, navodi se u saopštenju.

Trgovinska razmena počela je da usporava i pre pandemije, i to zbog trgovinskog rata najvećih ekonomija – Kine i Sjedinjenih Država i posustajanja ekonomskog rasta.

U aprilu je STO je procenio da bi se svetska robna razmena u 2020. mogla da se smanji od 13 do 32 posto, zavisno o trajanju pandemije i efikasnosti mera koje su države preduzele kako bi je suzbile. Najnovija vrednost indeksa u skladu je s tom procenom, ističu u STO.

Indeks STO o izgledima za trgovinu obuhvata podatke iz anketa o izvoznim narudžbama u korporativnom sektoru, o vazdušnom i kontejnerskom prevozu tereta, proizvodnji automobila, te prodaji i trgovini elektronskih komponenti i poljoprivrednih sirovina.

Cilj je pre svega da pokaže dinamiku rasta i eventualne tačke promene trenda u globalnoj trgovini, podseća STO.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE