"Sloga": DRASTIČNO povećanje minimalca ili - SLOM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Sloga”: DRASTIČNO povećanje minimalca ili – SLOM

  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su da minimalna cena rada u Srbiji za 2021. godinu mora biti drastično uvećana, kako se ne bi desio ekonomski i demografski slom usled sve većeg siromaštva i masovnog odlaska srpske radne snage u zemlje Evropske unije.

  Iz ovog sindikata navode da je za njih najavljeni početak pregovora predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata oko minimalca, nelegitiman.

  “Vlada nije formirana, a Unija poslodavaca i takozvani ‘reprezentativni’ sindikati odavno nemaju kredibilitet pregovaranja, što je nastavak fingiranja socijalnog dijaloga i obesmišljavanja radničkog dostojanstva”, navodi se u saopštenju.

  Sindikat “Sloga” navodi da radnici u Srbiji “imaju tragičnu sudbinu da im o visini minimalca u poslednjih osam godina odlučuje samo jedan čovek, predsednik države, uz pomoć statista iz redova malih poslodavaca i poslušnih sindikata koji sa nezaslužene pozicije godinama unazad rade na štetu radništva”.

  “Iz toga se vidi da je sve obesmišljeno, jer u pregovorima ne učestvuju veliki trgovački lanci i strane kompanije, posebno strane građevinske firme koje izvode velike infrastrukturne javne radove i koje sve više uz prećutnu saglasnost vlasti dovode svoju radnu snagu iz Kine, Bangladeša, Indije”, navodi sindikat Sloga.

  Ovaj sindikat upozorava da “sa malim natalitetom, uz uništavanje domaće privrede i sistemskog obesmišljavanja poljoprivrede i stočarstva, izgradnje besmislenih jarbola, fontana i nacionalnih stadiona, danas imamo više desetina hiljada radno sposobnih građana Srbije koji napeto čekaju da se nakon korone granice ka EU otvore i da odmah odu”.

  Ministar: Oprezno i pametno!

  Ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za Politiku kaže da se, po pitanju povećanja minimalne cene rada, mora biti oprezan.

  Na pitanje da li će izaći u susret zahtevima sindikata i povećati minimalnu cenu rada, on je podsetio da je prošle godine minimalna cena rada povećana za 3.000 dinara, što se nije dešavalo godinama unazad.

  Ukazao je da je ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan prilikom donošenja odluke o tome, zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

  “Uvek je teško pomiriti njihove želje i stavove, ali na nama je da to pokušamo. Dakle, najpre će se oni sastati i pokušati da se dogovore, pa ćemo videti sa kakvim će predlogom izaći pred nas”, rekao je Mali.

  Izvor: Beta, Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Deki

   Kako vladu nije uopste sramota da raspravlja o nekih 38 hiljada, minimum minimuma je 40 do 45h i to je izdrzljiva granica da kupis nesto poslednjih dana do plate za hranu..pa min od 32 do sada kafa bila od 60 do 80, hleb 30,35, sad je sve otislo 20 do 30 posto vise, i da stave 40h to je isto..od poslodavaca ko ne moze da zaradi 40 do 50h, i da plati doprinose nek zatvori..a ne primi radnika, radi 50, 60 sati nedeljno za 35, 40 hiljade, em visak nije platio radniku em doprinose..o cemu pricamo, vec je kolaps, u zdravstvu, domovima za stare, eu cim otvori granice odose.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE