Nema više besplatno, Slovenija uvela POREZ na kriptovalute

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema više besplatno, Slovenija uvela POREZ na kriptovalute

  Finansijska uprava Slovenije (Furs) upozorila je da rudarenje kriptovaluta i trgovina predstavljaju aktivnosti koje moraju biti propisno registrovane i oporezovane.

  U poslednjem velikom slučaju jednu osobu su oporezovali zbog rudarenja za 100.000 evra.

  U kontroli je utvrđeno da je fizička osoba rudarila virtualne valute, a prilivi su predstavljali dohodak od obavljanja delatnosti, jer ih je ta osoba ostvarila redovnim i stalnim trgovanjem, a pritom ta aktivnost nije registrovana, piše Investitor.

  „Pronalaženje rada na crno rezultiralo je činjenicom da je fizička osoba podnela samoprijavu na osnovu koje je uplatila gotovo 100.000 evra poreza na dohodak od poslovnih aktivnosti“, objasnila je Uprava za finansije, prenosi RTV Slovenije.

  Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji delatnosti jedna je od delatnosti obrade podataka i srodnih delatnosti a trgovina kriptovalutima svrstana je među ostale neklasifikovane prateće poslovne aktivnosti.

  Furs, u kontekstu nadzornih postupaka nad fizičkim osobama koje rudare ili trguju virtualnim valutama, dobija razne informacije, uključujući međunarodnu razmenu informacija između poreskih uprava i od subjekata koji imaju informacije koje su relevantne za obračun dohotka na osnovu naslova virtualne valute, dodali su.

  Osoba koja ne obavlja delatnost, u načelu, ne plaća kapitalnu dobit od prodaje virtualnih valuta. Ako pojedinac obavlja delatnost, mora da plati porez kao i svaki drugi trgovac ili društvo, zavisno od oblika poslovanja koji koristi.

  Izvor: Investitor

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE