Slučajno je otkrio samoobnavljajuće staklo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slučajno je otkrio samoobnavljajuće staklo

  Japanski naučnik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti prosto tako što se slomljeni delove pritisnu i spoje zajedno. Ipak, treba sačaketi da se ta inovacija nametne i pojavi  u industriji.

  Ji Janagisava, naučnik sa Univerziteta u Tokiju, kazao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao lepkove sposobne za delovanje na vlažnim površinama.

  U laboratorijskom ogledu 33-godišnji Janagisava lomi na pola mali komad stakla, a zatim pspaja dva dela jedan uz drugi. Nakon 30 sekundi na sobnoj temperaturi sledi  “čudo” – staklo je ponovno u jednom komadu.

  Komad rekonstruisanog stakla čini se otporan.

  To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, po istraživanju Janagisave.

  Drugi naučnici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da  nije morao prethodno da ga otopi.

  Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, smatra naučnik.

  Izvor: N1/agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE