SNAŽAN oporavak Francuske od KORONAKRIZE već u ovoj godini - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SNAŽAN oporavak Francuske od KORONAKRIZE već u ovoj godini

  Francuska ekonomija će se snažno oporaviti u drugoj polovini godine, nakon pada bez presedana u prvih šest meseci, koji su prouzrokovale mere suzbijanja epidemije koronavirusa, objavila je u statistička agencija INSEE.

  Druga privreda ecrozone verovatno se u drugom tromesečju smanjila 17 posto u odnosu na tri prethodna meseca, čime je INSEE potvrdio junsku procenu. U prva tri ovogodišnja meseca aktivnosti su pale 5,3 posto.

  U trećem tromesečju ekonomija bi trebalo da se oporavi, uz procenjenu stopu rasta od 19 posto, te porasti dodatnih tri posto u četvrtom kvartalu, izračunali su u statističkom zavodu.

  Na kraju godine aktivnosti bi trebalo da budu od jedan do šesto posto niže u odnosu na pretkrizne nivoe, dodaju.

  U cieloj godini privreda će se smanjiti devet posto, najviše otkada su 1948. započela moderna istraživanja. Procena je ipak nešto bolja od vladine, koja je u najnovijim izmenama ovogodišnjeg proračuna predvidela 11-procentni pad.

  Sredinom marta vlada je uvela mere blokade među najstrožima u Evropi, a postupno je počela da ih ukida 11. maja kada je započeo “postupni, ali snažni oporavak” privrede, objašnjava INSEE.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE