Softver za američke glasačke mašine nastao je u Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Softver za američke glasačke mašine nastao je u Beogradu

  Tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji „Dominion voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi, piše “Politika“.

  Malobrojni su naši sugrađani koji znaju da su Barak Obama, Hilari Klinton i Donald Tramp glasali na mašinama čije su softvere programirali Srbi. Istovremeno, zahvaljujući ovom izumu iz Srbije, glasali su domoroci sa filipinskih ostrva, kao i stanovnici Mongolije.

  Programeri iz beogradskog ogranka kanadske kompanije „Dominion voting sistem” osmišljavaju isključivo sisteme za elektronsko glasanje koji se koriste uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi. Ovi računari su prilagođeni i ljudima sa posebnim potrebama, pa, recimo, oni koji ne vide dobro mogu da izaberu opciju glasanja izgovarajući ime političke opcije ili kandidata kojeg biraju. Kada su pre šest godina na Filipinima organizovani prvi elektronski izbori na svim nivoima vlasti, zahvaljujući ovim mašinama, prvi nezvanični rezultati bili su poznati već 30 minuta posle zatvaranja biračkih mesta.

  U svetu se koristi oko 150.000 glasačkih mašina sa njihovim softverom koji se koristi u 50 odsto zemalja u kojima birači glasaju elektronski. Najveće tržište „Dominiona“ je američko, a mašine su prilagođene federalnim zakonima svake države. Svi uređaji prolaze stroge kontrole, kako funkcionalne, tako i bezbednosne.

  Goran Obradović, diplomirani inženjer elektrotehnike, jedan je od osnivača ove kompanije čije je sedište u Torontu. Firma je osnovana pre 12 godina, a 2005. godine Obradović je otvorio predstavništvo u Beogradu. U celoj kompaniji radi oko 250 programera, a u Beogradu pedesetak.

  *Ceo tekst pročitajte ovde

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE