ŠOKANTNO: Teško bolesna deca na LUTRIJI za najskuplji lek na svetu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

ŠOKANTNO: Teško bolesna deca na LUTRIJI za najskuplji lek na svetu

Roditeljima dece koja boluju od retke mišićne bolesti, pružen je tračak nade predstavljanjem nove genske terapije prošle godine.

Lekom “Zolgensma” leči se spinalna mišićna atrofija (SMA) kod dece mlađe od dve godine. Retka genetska bolest uzrokuje slabljenje mišića i može dovesti do problema s gutanjem i disanjem ili paralize.

Mnogima lek “Zolgensma” može pomoći, ali košta 2,1 miliona dolara po obolelom. “Zolgensma” je, osim što je najskuplji lek na svetu, odobren jedino u SAD-u, piše Hina, prenosi 021.

Proizvođač tog leka, švajcarski farmaceutski džin Novartis, došao je na kontroverznu ideju. U ponedeljak je kompanija krenula sa tombolom u kojoj će se znati imena 100 obolelih beba i male dece koja će dobiti lek.

Nagradno izvlačenje koje su kritičari opisali kao etički upitnu marketinšku kampanju, privuklo je pažnju roditelja širom sveta.

Zašto Novartis ne bi snizio cenu terapije, umesto organizovanja lutrije?

Kako navode u ovom farmaceutskom džinu, Novartis je došao na tu ideju jer je želeo da učini lek dostupnim širom sveta što je pre moguće. Oko 200 dece u Americi je već primilo tu terapiju, rekla je portparolka kompanije.

Proizvodnja leka je ograničena, objašnjava ona. Fabrika u Ilinoisu može da proizvede samo 100 dodatnih doza ove godine, uz očekivane redovne narudžbine, dodaje.

Nemački naučnik Norbert Pol se s tim ne slaže. Kaže da je bolje napraviti selekciju pacijenata po određenim kriterijumima, a da se prednost da deci kojima je ponestalo drugih mogućnosti.

Izvor: 021

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • Zlatko Preskakulev

    ZDRAVA SVEST - BOLESNA VEST? RADOST JE, KADA IMA LEKA, ZA NASEG VEKA! TUGA JE , KADA NEMAS PARA, DA SE "KUPI"ZDRAVLJE, KOJE NIJE LUTRIJA,, NIKADA NI BILO??? OSTALO NIJE ZA KOMENTAR!???

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE