SOLUN – Atrakcije, znamenitosti, šoping

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SOLUN – Atrakcije, znamenitosti, šoping

  Solun ili kako ga grci nazivaju Θεσσαλονίκη drugi je po veličini i značaju grad u Grčkoj, glavni je grad okruga Solun i najvažniji centar regije Centralna Makedonija.

  Zbog svog specifičnog položaja predstavlja epicentar  privrednih aktivnosti, lučki je grad i sajamski centar na raskrsnici važnih puteva. Upravo kroz Solun prolazi i autoput Egnatia Odos koja spaja glavnu luku Jonskog mora Igumenitsu sa Turskom.

  Uže područje grada danas ima oko 400000 stanovnika, dok šire područje grada koje čini 16 gradskih i prigradskih opština broji više od  milion stanovnika.

  ATRAKCIJE SOLUNA

  LUKA SOLUN – Solun zauzima oko 20km obale, a svakako najveća atrakcija u Solunskom zalivu je luka Solun koja je nastajala istovremeno sa nastankom grada otprilike 316. godine pne. Oduvek je predstavljala važan strateški i finansijski deo grada.

  U davnim vremenima ovde su bila brodogradilišta, gdje je makedonska flota proizvodila i sidrila svoje brodove, dok je u srednjem veku komunikacija i trgovina kroz luku u Solunu bila veoma dobro organizovana. Upravo zato luka Solun predstavlja živu istoriju grada čineći ga mestom gde se odvajkada susreću Istok i Zapad. A tako je i danas.

  ARISTOTELISOV TRG – ključno mesto za Solun jer je jedini otvoreni prostor u samom centru grada velikih dimenzija, a gde se održavaju brojni  događaji tokom cele godine. Predstavlja mesto gde se okupljaju ljudi, mesto rekreacije i šetališta za građane i posetioce Soluna. Na obodu trga nalazi se i poznata zelena pijaca Soluna, a sa samog trga može se uživati u fantastičnom pogledu na planinu Olimp.

  ZEJTINLIK – Srpsko vojničko groblje I kompleks posvećen stradanju junaka srpske vojske u velikom (Prvi svetski) ratu. Ovde počiva skoro 8000 vojnika i oficira srpske vojske, a pored njih sahranjeni su i francuski (8098), engleski (1350), italijanski (3500) i ruski vojnici (493).

  Ispod kapele nalazi se spomen kosturnica gde su sahranjeni vojnici, njih 5580 koji su poginuli na samoj liniji Solunskog fronta, a u humkama smeštenim oko kapele na 10 parcela poređanih u obliku slova П sahranjeni su vojnici koji su umrli od gladi, bolesti i iscrpljenosti zbog golgote u kojoj su se našli, njih 1440.

  Ovde možete čuti priču o važnom delu naše istorije, zapaliti sveće i pokloniti se junacima koji su dali svoje živote radi odbrane otadžbine i to tamo daleko od njihovih domova. Teško je preneti osećaj koji vas obuzda kada se ovde nađete,  na mestu gde se čuvaju sećanja na one koji su stvarali istoriju,  junački stradali i utihnuli, a večno počivaju tu među čempresima.

  ZNAMENITOSTI SOLUNA

  BELA KULA – građevina koja zvanično predstavlja simbol grada Soluna. Bela kula je utvrđenje iz 15. veka koji je bio deo gradske odbrane,  godinama je služio kao zatvor za osuđenike koji čekaju na izvršenje kazne. Početkom osamdesetih godina obnovljena je i od 1985. radi kao muzej. Danas je Bela kula u funkciji izložbe vizantijskog muzeja u Solunu.

  ARHEOLOŠKI MUZEJ – otvoren je davne 1962. godine,  u muzeju su izloženi eksponati kulture Makedonije iz perioda praistorije i kasnije. Unutrašnjost muzeja je renoviran i prilagođen modernijoj prezentaciji stalnih ili privremenih postavki. Danas ima pet odeljaka gde posetioci dolaze u kontakt sa kulturom i životom ljudi iz drevne Makedonije.

  AJA SOFIJA – bazilika izgrađena iznad ruševina ranije gigantske bazilike (koja je uništena u 6. veku)    Crkva je izgrađena u funkciji obeležavanja istoimene crkve u Konstantinopolisu. Posetioci Aje Sofije mogu da razgledaju veoma impresivne slike i rezbarene ukrase nastale u periodu  8., 9. i 11. veka.

  CRKVA SVETOG DIMITRIJA – crkva posvećena je zaštitniku grada i ima istaknutu poziciju među svim crkvama u ovom gradu. Ovo je mesto burnih događanja i danas samo nekoliko ostataka može da svedoči slavnu prošlost ovog izuzetnog spomenika. U crkci se čuvaju  mošti Svetog Dimitrija.

  ŠOPING U SOLUNU

  Solun danas predstavlja glavni kulturni, privredni i trgovinski centar severne grčke, a mogućnosti za šoping su velike. U centralnoj zoni grada poznate su ulice Tsimiski i Egnatia dve najveće šoping ulice sa bezbroj prodavnica široke lepeze ponude.

  Na obodu grada u blizini aerodroma nalazi se najveći šoping mol Cosmos sa više od 200 prodavnica, 30 kafića i restorana, 11 biskopskih sala i predstavlja centar dobre kupovine, zabave i provoda.

  SOLUN – GRAD VELIKIH MOGUĆNOSTI

  U krugu  100km oko Soluna nalazi se veliki broj poznatih letovališta pa će verujemo mnogi turisti iz Srbije iskoristiti priliku i obići Solun. Zaista su mogućnosti ovog grada velike, pa ako ovog leta odmarate na Halkidikiju ili mestima olimpske ili solunske regije jedan dan u Solunu biće lep izlet koji će oplemeniti vaše impresije u skladu sa vašim željama i interesovanjima.

  Bilo da samo želite da prošetate centralnom zonom i razgledate atrakcije i znamenitosti grada, da spoznate detalje njegove burne prošlosti ili iskoristite priliku za šoping na stalnim rasprodajama i popustima na pravom ste mestu. Kαλώς ήρθατε! (Dobro došli!)

  Izvor: PR tekst

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE