Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Soros je napunio 90 i tvrdi da živi u “najgoroj krizi posle II Svetskog rata”

Milijarder Džordž Soros proslavio je 90 rođendan u kako je naveo, “najgoroj krizi u mom životu nakon Drugog svetskog rata”.

“Mi smo u krizi, najgoroj krizi u mom životu nakon Drugog svetskog rata. Opisao bih ju je kao revolucionarni trenutak kad je raspon mogućnosti puno veći nego u normalnim vremenima. Ono što je nepojmljivo u normalno vreme postaje ne samo normalno, nego se stvarno događa. Ljudi su dezorijentisani i prestrašeni. Rade stvari koje su loše za njih i loše za svet”, naveo je on.

Soros smatra da je Evropa jako ranjiva, puno više od SAD. SAD su jedna od najdugovečnijih demokratija u istoriji. Ali, čak i u SAD, prevarant poput Trampa može biti izabrani predsednik i podrivati demokratiju iznutra, navodi.

“Ali u SAD-u imate dugu tradiciju provera, ravnoteže i uspostavljenih pravila. A iznad svega imate Ustav. Tako da sam uveren da će se pokazati da je Tramp prelazni fenomen koji će, nadam se, otići u novembru. Ali on je i dalje jako opasan, bori se za vlastiti život i učiniće sve kako bi ostao na vlasti, jer je povredio Ustav na puno različitih načina, a ako izgubi na predsedničkim izborima, smatraće se odgovornim. Ali Evropska unija je puno ranjivija, jer je nekompletna unija. I ima puno neprijatelja, unutrašnjih i spoljnih”.

Povodom odluke EU da odobri fond od 750 milijardi evra za oporavak kaže:

To je tačno. EU je napravila vrlo važan pozitivan korak prema svom obavezivanju da pozajme novac s tržišta u puno većoj količini nego ikada pre. Ali nakon toga je nekoliko zemalja, takozvana Štedljiva petorka – Holandija, Austrija, Švedska, Danska i Finska – uspelo smanjiti efekat postignutog sporazuma. Tragedija je u tome što su te zemlje u osnovi proevropske, ali su vrlo sebične. I jako su štedljive. I, prvo su dovele do sporazuma koji će se pokazati neodgovarajućim. Smanjenje planova za klimatske promene i politiku odbrane posebno je razočaravajuće. Drugo, žele biti sigurni da se novac pravilno troši. To stvara probleme južnim zemljama koje su najjače pogođene virusom.

Povodom izdavanja evropske trajne obveznice, Soros navodi da taj scenario više nije moguć.

“Nisam napustio tu ideju, ali ne mislim da ima dovoljno vremena za njihovo prihvatanje. Štedljiva četvorka – Holandija, Austrija, Danska i Švedska (sad je petorka, jer im se pridružila i Finska) stala je tome na put. Poreze nije potrebno nametati, dovoljno ih je odobriti. Jednostavno rečeno, iz tog je razloga izdavanje trajnih obveznica nemoguće”, navodi Soros.

Izvor: BIZLife

Foto: YT/Screenshot

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE