Sotbis u Grčkoj: Superbogati stranci kupuju superskupe kuće na kredit

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sotbis u Grčkoj: Superbogati stranci kupuju superskupe kuće na kredit

  Grčkom tržištu nekretnina bi išlo neuporedivo bolje kad bi bilo dostupnih kredita jer i superbogati stranci traže kredite za kupovinu superskupih kuća za odmor, izjavio je direktor kompanije za nekretnine firme “Sotbis” u Grčkoj, Savas Savaidis.

  Ta američka multinacionalna korporacija s britanskim kapitalom i sedištem u Njujorku, koja je kao aukcionarska kuća – za posredovanje u kupoprodaji umetničkih predmeta i dragocenosti bogataša, počela još 1744. godine, od 1973. ima i poseban ogranak za trgovinu nekretninama, mahom za poznatu joj, bogatu klijentelu. Među 970 predstavništava “Sotbisa” za nekretnine (Sotheby’s International Realty) širom sveta, jedno je u Atini koje ovih dana u ponudi ima 124 skupe nekretnine u Grčkoj.

  Najmanje košta stari stan od svega 45 kvadratnih metara za “paprenu” cenu od 550.000 evra, jer ima krovnu terasu s pogledom na obližnji atinski Akropolj.

  Najskuplja u ponudi je vila na jednom rtu ostrva Speces, od 620 kvadratnih metara, s pet spavaćih soba i šest kupatila, i s placom od 3,5 hektara s privatnom plažom – sve za 14 miliona i 600 hiljada evra.

  Na sajtu “Sotbisa” je i niz luksuznijih, novijih i većih letnjikovaca, uz čije fotografije piše: “Cena na zahtev”. “Sotbis” je kancelariju u Atini otvorio pred kraj 2016. godine, “usred grčke krize, učinivši upravo suprotno nego ostale firme koje su tada odlazile iz Grčke”, piše sajt vesti “Hafingtonpost Gris“.

  Kategorija klijenata kakve ima “Sotbis” se u svetu naziva “pojedinci ultra-visoke neto vrednosti” (Ultra High Net Worth Individuals)’, s kapitalom od barem 30 miliona dolara” – rekao je direktor atinske kancelarije te firme, Savaidis, za “Hafingtonpost Gris”.

  Oni kupuju nekretnine na isti način kao i umetnička dela za svoje kolekcije: biraju ih sami, na osnovu vrhunskog obrazovanja koje imaju i, naviknuti na luksuz, očekuju vrhunske usluge posrednika. U proseku ti klijenti “Sotbisa” već imaju po šest letnjikovaca i drugih kuća za odmor širom sveta, a sada neki od njih traže i po jednu u Grčkoj. Međutim, problem je to što je u Grčkoj tržište bankarskih kredita propalo još 2009. godine, dok “nigde u zapadnom svetu nema tržišta nekretnina, posebno preskupih, luksuznih, a da se plaća u gotovini, iz ličnog kapitala”, rekao je Savaidis.

  On računa da zato sada u Grčkoj tržište nekretnina radi sa jedva 20 odsto mogućeg prometa koji bi imalo da banke posluju kao drugde. Drugi stručnjaci za nekretnine su rekli za “Hafingtonpost Gris” da stranci nisu nikada masovno kupovali kuće i stanove u Grčkoj sve do posle Letnjih olimpijskih igara u Atini 2004. godine, kada su usledile 3-4 žive trgovačke godine za posrednike.

  Potom je, zbog finansijske krize grčke države, tržište zamrlo, “bolje rečeno: sasvim se zaledilo”, rekao je jedan od sagovornika sajta. Tako se u poslednje tri-četiri godine u Grčkoj godišnje sklopi svega pet do deset transakcija velike vrednosti.

  “Pojedinci ultra-visoke neto vrednosti” u startu insistiraju na prikladnim nekretninama, već luksuznim i skupim, dakle ne traže nešto u šta bi potom morali da ulažu novac da ga unaprede.

  Uz to, bogataši, posebno iz Kalifornije, vole da sami pretražuju njima zanimljive lokacije u Grčkoj lutajući nedeljama, kupuju odmah čim nađu šta im se sviđa – ne odlažu odluku, i smesta elektronski isplaćuju prodavca, preko banke negde u svetu. Takvi kupci, većinom uspešni poslovni ljudi, i na kupovinu letnjikovca gledaju kao na poslovan potez koji takođe treba da bude uspešan.

  Odmeravaju sve, ne samo lokaciju i kvalitet nekretnine, već i da su prateće pravne i finansijske usluge zadovojavajuće, da se transakcije mogu obaviti brzo, kao i da, ako tako odluče, kuću koju su tek stekli u Grčkoj, mogu prodati podjednako brzo i lako, i za dobru svotu, kao i kada su je kupili.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE