S&P poboljšao izglede Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S&P poboljšao izglede Srbije

  Agencija za ocenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije “BB” i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, zbog uspešne fiskalne konsolidacije.

  Osnovni razlozi poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga jesu “uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za njeno dalje unapređenje”, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

  Ta agencija veruje da će zalaganje Vlade Srbije za smanjenje rashoda i bolja naplata prihoda doprineti stabilizaciji fiskalnog deficita u narednom srednjoročnom periodu, dodaje srpsko ministarstvo.

  Prema agenciji, pozitivni fiskalni trendovi proizlaze iz bolje naplate poreskih prihoda, prevashodno iz poreza na dodatu vrednost i akciza, kao i neporeskih prihoda.

  Agencija procenjuje da će Srbija zabeležiti realan privredni rast od 2,7 odsto u 2016. godini, prvenstveno zasnovan na rastu investicija.

  Rejting agencija ukazuje da je Srbija popravila platnobilansnu poziciju i očekuje se da će deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjiti na ispod četiri odsto BDP u 2016, u poređenju sa osam odsto BDP u proseku od 2011-2014. i projektuje se na nivo od tri odsto BDP, u proseku za period 2017-2019.

  Poboljšanju platnobilansne pozicije prvenstveno je doprineo rast neto izvoza, dodalo je Ministarstvo finansija Srbije.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE