S&P zadržao rejting Srbije: Dogodine POTPUNI oporavak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S&P zadržao rejting Srbije: Dogodine POTPUNI oporavak

  U okviru vanrednih procena rejtinga koje sprovodi na globalnom nivou zbog krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, Standard and Poor’s (S&P) zadržao je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  U odnosu na prethodnu ocenu kada su izgledi za povećanje rejtinga Srbije bili pozitivni, rejting agencija ističe da je promena opredeljena izbijanjem globalne pandemije koronavirusa i njenog uticaja na svetsku privredu i finansijske tokove.

  U svom saopštenju, S&P ističe da je zadržavanje kreditnog rejtinga rezultat očuvane dugogodišnje makroekonomske stabilnosti, dostignutog rekordnog nivoa deviznih rezervi i uređenih javnih finansija.

  Posebno ističu činjenicu da je nivo kreditnog rejtinga na nivou od BB+ podržan kredibilnom monetarnom politikom, kao i umerenim nivoom javnog duga koji omogućava da fiskalna politika u uslovima krize snažno podrži oporavak ekonomije od efekata globalne pandemije, objašnjavaju u NBS.

  Prema oceni Agencije, Srbija ulazi u ovu krizu sa znatno nižim neravnotežama nego što je to bio slučaj pre jedne decenije.

  O tome svedoči i značajno manje oslanjanje na kratkoročnije prilive u odnosu na period nakon globalne finansijske krize, kada su bili glavni izvor finansiranja velikih deficita.

  Agencija ističe i da je, za razliku od perioda pre 2012. kada je prosečna godišnja inflacija u Srbiji bila dvocifrena, NBS nakon 2012. godine očuvala inflaciju na niskom i stabilnom nivou od oko 2 odsto.

  U izveštaju se navodi i da je stabilnost bankarskog sektora povećana uz prosečnu adekvatnosti kapitala na nivou od 23,4 odsto, dok je učešće problematičnih u ukupnim kreditima spušteno na 4 procenata, a ekonomski rast podržan i rastom kreditiranja.

  Agencija navodi da će oporavak privrede Srbije nakon pandemije zavisiti i od kretanja u zemljama koje su naši ključni spoljnotrgovinski partneri.

  U saopštenju S&P se ističe da rizici postoje, ali se i pored toga procenjuje da će Srbija u 2021. godini ostvariti privredni rast od 5 posto, koji će biti više nego dovoljan za potpuni ekonomski oporavak.

  Guvernerka: Efekti krize privremeni

  Rezultati ostvareni u prethodnom periodu – od niske inflacije, stabilnog kursa, uređenih javnih finansija, bolje spoljne pozicije, preko visokih deviznih rezervi i jakog finansijskog sistema, omogućili su nam da se ovoj globalnoj krizi bez presedana suprotstavimo sa znatno bolje pozicije”, istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković povodom odluke S&P.

  Tabaković je naglasila da će, zahvaljujući donetom paketu mera monetarne i fiskalne politike, efekti krize na ekonomsku aktivnost u Srbiji biti privremeni.

  Guverner ocenjuje da će, zahvaljujući očuvanju proizvodnih kapaciteta i životnog standarda stanovništva, Srbija u 2021. zabeležiti potpuni ekonomski oporavak.

  Agencija S&P u prvi plan ističe i da je rekordan nivo stranih direktnih investicija u prethodnom periodu bio više nego dovoljan da u potpunosti pokrije tekući deficit.

  U saopštenju agencije se navodi da je najveći deo stranih direktnih investicija bio usmeren u razmenljive sektore, što je za rezultat imalo diversifikaciju izvoza i značajan rast njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE