Španija MILIJARDAMA evra oživljava turizam

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Španija MILIJARDAMA evra oživljava turizam

  Španska vlada predstavila je plan od više od 4,2 milijarde evra za oživljavanje turizma, stuba svoje privrede koji je uništen pandemijom koronavirusa.

  Deo novca će otići na promovisanje Španije kao sigurne destinacije za domaće i strane turiste.

  “Španija se ponovo otvara za turizam… Mi smo svetski lideri i zato svaki korak koji učinimo, mora biti siguran”, izjavio je španski premijer Pedro Sančez.

  Ovaj plan, zajedno sa kampanjom podsticanja Španaca da leto provedu u svojoj zemlji, predstavljen je tri dana pre ponovnog otvaranja granica sa Evropskom unijom i zemljama šengenskog prostora.

  Otvaranje Španije za zemlje izvan EU uslediće postepeno nakon 1. jula, uz poštovanje zdravstvenih mera.

  Plan se uglavnom zasniva na pozajmicama koje garantuje država, moratorijumima i na popustima na aerodromske takse za avio kompanije.

  Tim novcem će se finansirati uspostavljanje sanitarnih protokola kako bi se izbeglo inficiranje koronavirusom.

  Turizam je strateški sektor za Španiju, drugu svetsku destinaciju, nakon Francuske, sa više od 84 miliona turista u 2019. godini.

  Turizam, koji čini 12 odsto BDP, jedan je od retkih sektora koji je podržavao privredu tokom prethodne recesije, ali je sada teško pogođen pandemijom koja je odnela više od 27.000 života u Španiji.

  “Suočeni smo sa najgorom krizom u istoriji turizma”, rekao je Huan Sijerko, predstavnik Privredne komore i procenio da bi taj sektor mogao da izgubi i do 83 milijarde evra.

  Španska vlada navodi da je već odredila više od 15 milijardi evra za turizam u obliku kreditnih linija i pomoći zaposlenima.

  Po rečima premijera, više od 1,1 milion zaposlenih u turizmu imalo je pomoć države kako bi se izbeglo masovno otpuštanje.

  Te mere se načelno završavaju krajem meseca, ali preduzeća i sindikati traže produženje do decembra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE