SPC KAO INVESTITOR: Gradi se poslovno-stambeni objekat na Novom Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SPC KAO INVESTITOR: Gradi se poslovno-stambeni objekat na Novom Beogradu

  Srpska pravoslavna crkva pojavila se kao investitor u izgradnji poslovno-stambenog kompleksa u bloku 32 u Novom Beogradu.

  To je, kako kažu, njihov prvi kapitalni projekat u Beogradu, a prihode očekuju od iznajmljivanja poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji.

  Na gradilištu kod Hrama Svetog Dimitrija uveliko traju radovi, na zemljištu koje je u vlasništvu SPC.

  Izgradnju dva stambena i jednog poslovnog objekta finansiraće suinvestitor, firma MPC inženjering.

  Po ugovoru o zajedničkoj izgradnji, potpisanom pre dve godine, suinvestitor će izgraditi za SPC poslovni objekat sa podzemnom garažom na dva nivoa, u delu parcele prema postojećem pravoslavnom hramu.

  Crkva ne namerava da proda budući poslovni objekat, nego da ga iznajmljuje kompanijama, a prihode će koristiti za “svoje potrebe”, među kojima je, preciziraju, i završetak Hrama Svetog Dimitrija.

  O tome odakle Crkvi to zemljište, kažu da je u njihovom vlasništvu odranije, te da je SPC oduzeto najviše građevinskog zemljišta.

  Za SPC je ovo prvi kapitalni objekat u Beogradu s obzirom na dobru lokaciju u centru Novog Beograda i mogućnost prihoda od rentiranja, a na pitanje da li je bilo još takvih sličnih projekata u Srbiji gde se SPC pojavljuje kao investitor, odgovaraju da je verovatno bilo, ali ne navode precizno o kojim projektima je reč.

  SPC je, kao vlasnik zemljišta, objašnjavaju, ustupila MPC inženjeringu oko 50 ari zemljišta za dve stambene zgrade, dok će se poslovni objekat za crkvu biti na oko 23 ara.

  Poslovni prostor prostiraće se na 5.235 metara kvadratnih, a dva stambena kompleksa na oko 25.000 metara kvadratnih.

  O tom poslu pre zaključenja ugovora o izgradnji SPC je razgovarala i sa oko 10 drugih firmi, ali je izabrala PMC inženjering kao “najozbiljniju” firmu kada je reč o uslovima koje su ponudili.

  Svi podaci o projektu na Novom Beogradu su na tabli kod gradilišta, a na toj tabli piše da su investitori SPC – Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i PMC inženjering i podatak da će se kompleks prostirati na 36.601,59 metara kvadratnih.

  Navodi se i da je gradnja počela 8. marta ove godine, a da je rok za izgradnju 18 meseci.

  Građevinsku dozvolu izdao je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, u kojem za Tanjug navode da ne raspolažu podacima kada i po kom osnovu je SPC – Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka postala vlasnik predmetnog gradskog građevinskog zemljišta.

  Izvor: B92, agencije

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE