SPC: Pričešće iz jedne čaše nije kršenje mera države, to je stvar crkve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SPC: Pričešće iz jedne čaše nije kršenje mera države, to je stvar crkve

  Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je u svim njenim hramovima služena liturgija pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od koronavirusa – u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog i drugo.

  “Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu, njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv SPC”, saopšto je Sinod.

  Kako je navedno, “dotični građani optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina”.

  “To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž, budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja”, naglasio je Sinod.

  Kako je Sinod dodao, “to je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi”.

  “Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno, već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu, niti se pričešćuju, da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće”, istakao je Sinod.

  Sinod je “ponovo apelovao na sve vernike SPC da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet osoba, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem medju njima”.

  “Kada i prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom, da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i izmedju raznih grupa”, precizirao je Sinod.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vladimir

   .Lepo su nam juce objasnili da njih cuva bog,i da su ljudi sami dobrovoljno dosli na pricest.Ja nebulozniju izjavu nisam cuo u svom zivotu!Lepo nam objasnise da oni nemaju nikakve veze sa drzavom.Sacuvaj me boze i sakloni od ovakvih E kad budu takvi u zatvoru u roku od odmah.verovacu da zivim u pravnoj i normalnoj Srbiji,a do tad dzabe ste krecili.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE