Spoljnotrgovinski minus Srbije u 2019. SKOČIO za 12,5 odsto - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spoljnotrgovinski minus Srbije u 2019. SKOČIO za 12,5 odsto

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u 2019. godini izraženo u evrima povećana je za 8,4 odsto, dok je rast uvoza bio 7,7 odsto, a uvoza 8,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  Vrednost prošlogodišnje robne razmene bila je 41,4 milijarde evra, pri čemu je izvoz bio 17,5 milijardi, a uvoz oko 23,9 milijardi evra. Deficit je iznosio 6,3 milijarde evra, što je povećanje od 12,5 odsto u poređenju sa 2018. godinom.

  Pokrivenost uvoza izvozom u 2019. godini je iznosila 73,4 odsto i manja je od pokrivenosti u prethodnoj godini kada je iznosila 74,3 odsto. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,8 odsto ukupne razmene.

  Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije prošle godine bili su Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska.

  Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 2,3 milijarde dolara koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), nafte i naftnih derivata, električnih mašina i aparata, drumskih vozila i pića.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE