Sport kao recept za pravilan razvoj dece

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sport kao recept za pravilan razvoj dece

  Živimo u vremenu kada su internet i kompjuteri preuzeli svakodnevni život kako odraslih , tako i dece. Video igrice, smart telefoni, zamenili su međusobna druženja i igre dece na otvorenom, a višesatno sedenje ispred televizora i računara, predstavlja glavni uzrok nastanka različitih vrsta deformiteta i gojaznosti. Statistike govore da je u našoj zemlji sve veći broj dece koja imaju višak kilograma, a da je svako osmo dete gojazno.  Prema novim istraživanjima , deca i mladi bi trebali svaki dan najmanje 60 minuta da provedu u fizičkoj aktivnosti.

  Na koji način promeniti loše navike kod najmlađih i da li se gojaznost može sprečiti na vreme? Odgovor je jasan. Osim pravilne ishrane, bavljenje sportom je jedan od ključnih recepata za ovaj problem.

  Aleksandar Bolić, sportski direktor Teniskog Saveza Srbije navodi značaj bavljenja sportom u najranijem uzrastu.„ Sportske navike stiču se rano u životu i od ključne su važnosti za pravilan fizički razvoj kod dece. Međutim, redovna fizička aktivnost, još od ranog doba, ima veoma značajan uticaj i na formiranje ličnosti svakog ljudskog bića. Kroz sport deca imaju mogućnost da na zabavan način prihvate zdrave životne navike i socijalne veštine“.

  Pored obrazovnog sistema, gde je fizičko vaspitanje i dalje obavezan predmet, moramo svi da budemo uključeni u rešavanje ovog problema. „Roditelji mnogo mogu da pomognu u tome, tako što će svoju decu uključiti u sport ili bar voditi na zajedničke izlete koji će uključivati fizičke aktivnost“, navodi Bolić.

  Sve je veći i broj kompanija u našoj zemlji koje se uključuju u animiranje dece za bavljenje sportom. Upravo poslednji primeri su bile organizovane akcije mini basketa na otvorenom za decu u Beogradu, kao i besplatna škola tenisa u Gračanici. Organizovali su ih Košarkaški savez Srbije i Teniski savez Srbije zajedno sa NIS-om. „Teniski savez Srbije puno radi po pitanju animiranja dece da se bave sportom. Jedna od najmasovnijih sportskih akcija generalno u našoj zemlji je „Otvorena škola tenisa“ koju TSS realizuje zajedno sa kompanijom NIS. Ove akcije uspešno se sprovode kroz celu Srbiju, od Kanjiže do Bujanovca, Gračanice, već osam godina u kojima je učestvovalo preko 80000 dece. Ponosni smo na ovaj naš projekat koji i dalje živi i deluje na terenu, među decom u celoj našoj zemlji“.

  Izvor: Nedeljnik

  Foto: NIS promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE