Srbija 65. po brzini interneta: Tri puta sporiji nego u Rumuniji a DUPLO SKUPLJI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija 65. po brzini interneta: Tri puta sporiji nego u Rumuniji a DUPLO SKUPLJI

  Srbija je zauzela 65. mesto po brzini interneta u svetu pokazuje najnovije istraživanje kompanije Cable.co.uk koja je tokom godinu dana testirala brzinu interneta u 221 državi i teritoriji na planeti.

  Da bi se u Srbiji skinuo film težine 5GB, neophodno je nešto manje od pola sata, pokazala su istraživanja ove kompanije. Prosečna brzina interneta u našoj zemlji je 24,74 megabita po sekundi (Mbps).

  Kada je reč o zemljama u okruženju, Hrvatska je zauzela 25. poziciju, Rumunija je na 26. mestu, Bugarska je 36. na listi, Crna Gora je na 63. mestu, a Bosna i Hercegovina je 88. Najgori internet u regionu je u Severnoj Makedoniji koja se nalazi na 108. mestu.

  Po ceni kablovskog interneta, Srbija je zauzela 27. poziciju, sa prosečnom cenom paketa od 17,02 dolara. U Rumuniji on košta 8,15 dolara, čime je ova država zauzela 4. poziciju. Bugarska je na 23. mestu (15,93 dolara), dok je u Hrvatskoj internet skuplji skoro duplo nego u Srbiji, pa se ta zemlja našla na 65. mestu.

  Pre tri godine Srbija je zauzimala 45. mesto, ali to ne znači da je danas prosečna brzina interneta lošija, već da su druge zemlje značajnije napredovale. Te 2017. godine je prosek u Srbiji bio 12,25 Mbps.

  Najbrži internet u poreskim rajevima

  Lihtenšajn se nalazi na prvom mestu sa 229,98 Mbps, što znači da je u ovoj zemlji potrebno svega dva minuta da bi se skinuo fil od 5GB, pokazalo je istraživanje. U samom vrhu je još nekoliko malenih država poput Džersija i Gibraltara, a u top deset nalaze se i Luksemburg i Monako.

  Najgore rangirane su afričke zemlje u kojima je neophodno po nekoliko sati za ovu akciju. Poslednji na listi nalazi se Južni Sudan, gde je potrebno nešto manje od 20 sati, sa brzinom interneta od 0,58 megabita po sekundi.

  Moglo bi se reći, iznenađenje za sve je brzina interneta u Kini koja se takođe ne nalazi u zavidnijem položaju. Iako važi za tehnološki sve npredniju zemlju Kina, sa svojim 5G gradovima, nalazi se na 201. mestu sa 2,09 Mbps, pokazuju rezultati istraživanja. U proseku je za preuzimanje pomenutog filmskog ostvarenja u Kini potrebno pet i po sati.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE