Srbija i četvrta industrijska revolucija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i četvrta industrijska revolucija

  Ministarka za lokalnu samoupravu Ana Brnabić ocenila je da su se u Srbiji, zahvaljujući unapređenju makroekonomskog i regulatornog okvira, uz konstantan priliv investicija, stvorili uslovi za rast privredne aktivnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

  “Investicije u Startapove i razvoj privatnog sektora preduslov su povećanja zaposlenosti, rasta produktivnosti i unapređenja konkurentnosti naše privrede. To je izazov i za razvijene zemlje, a za nas veliki zadatak”, rekla je Brnabić na petom Beogradskom investicionom forumu.

  Brnabić je ocenila da su strukturne reforme zasnovane na transferu znanja neophodne za održiv ekonomski rast i dinamičan razvoj na dugi rok. Kao ohrabrujuće je navela činjenicu da je udeo ICT sektora u izvozu prošle godine bio 611 miliona evra, a u prvih devet meseci ove godine 529 miliona.

  Brnabić je podsetila da je vlada u oktobru formirala ministarski IT savet koji će, između ostalog, raditi na stvaranju relevantnog pravnog okvira za poslovanje preduzetničkih fondova.

  Prema njenim rečima, to je uz čvršće veze obrazovanja i privrede uslov za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta kojim će se obezbediti jača podrška inovacionim kompanijama i Startap projektima da bi “Srbija uhvatila priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom”.

  Ambasador SAD Kajl Skot je upozorio na istraživanje da 68 odsto malih firmi u Srbiji ne koristi izvore finansiranje koji nisu bankarski, što nije dobar izbor finansiranja.

  Skup, kako je Skot ocenio, predstavlja upravo suštinu onoga što čini privatni sektor, a to su mladi koji verujući u svoje snove ideje pretvaraju u realnost. Dodao je da nikada nije bilo lakše nego danas plasirati ideju, jer je za to dovoljan jedan klik i izlazak na internet.

  Cilj petog Beogradskog investicionog foruma je da poveže domaće inovatore sa stranim investitorima čiji je bužet veći od milijardu evra. A veliki broj prijavljenih kompanija, kako je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio, pokazuje da se preduzetnički duh u Srbiji probudio.

  Jedan od organizatora skupa Aleksandar Bjelić naveo je da će se u sredu, poslednjeg, trećeg dana foruma, znati koja je od 35 kompanija pobedila i koja će dobiti mogućnost da u roku od šest meseci do godinu dana dobije investicije.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE