Srbija definitivno van "crne liste"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija definitivno van “crne liste”

  Evropska unija je usvojila “crni spisak” od 17 zemalja u kojima se nezakonito omogućava utaja poreza, a među tim zemljama nema Srbije.

  Srbija i još tri zapadnobalkanske zemlje nisu uvrštene u taj spisak pošto su se obavezale da će do 2019. ispuniti međunarodna i evropska merila za sprečavanje pronevera plaćanja poreza.

  U paketu mera koji je usvojio Savet ministara za ekonomiju i finansije EU je navedeno da su Srbija, BiH i Crna Gora prihvatile zahteve Evropske komisije.

  U dokumentu ministara EU stoji i to da, a tome se priključila i Makedonija, da Srbija, Crna Gora i BiH postanu članice šireg međunarodnog okvira ili pravila primene standarda EU za to da se obezbedi plaćanje poreza na dobit tamo u svetu gde je profit i ostvaren.

  Te zahteve su prihvatili i Albanija, Turska, Jordan, Fidži, Svazilend, Vijetnam, Maroko, Maldivi i Zelenortska ostrva.

  Na “crnom spisku” zemalja koje nisu dale jemstva ili preduzele mere da će sprečiti utaju poreza su Američka Samoa, Barbados, Bahamas, Grenada, Guam, Makao, Maršalova ostrva, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Santa Lusija, Samoa, Severna Koreja, Trinidad-Tobago, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati.

  Zemlje s “crnog spiska” su pozvane da svoje zakone i mere usklade s međunarodnim i pravilima EU o izbegavanju plaćanja poreza.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE