Srbija dobija nove vetroparkove

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija dobija nove vetroparkove

  Elektroprivreda Srbije i Nemačka razvojna banka KfVV potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje izgradnje vetroparka u Kostolcu, saopšteno je iz  EPS, piše Danas.

  Istovremeno, juče je i kompanija Dženeral elektrik saopštila da će obezbediti vetrogeneratore za vetropark izraelske kompanije Enlajt u Kovačici, jačine 105 megavata, koji bi trebalo da bude završen 2019. godine. Rok otplate EPS-ovog kredita je do 15 godina, uključujući grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje, piše u saopštenju.

  Milorad Grčić, direktor EPS-a, izjavio je da je početak izgradnje planiran 2019. godine, a da se proizvodnja prvih kilovatsati očekuje 2020. godine. Ukupna snaga vetroparka biće 66 megavata, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava, rekao je Grčić. Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

  Izvor: Danas

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE