Srbija - evropski rekorder po "stopi prenatrpanosti"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija – evropski rekorder po “stopi prenatrpanosti”

  Iako veliki broj građana Srbije živi u vlastitoj kući ili stanu, njihov dom se u većini ne odlikuju naročitim komforom.

  Evropski smo rekorderi po takozvanoj „stopi prenatrpanosti”, što je pokazatelj da više generacija živi pod jednim krovom, piše Politika.

  „Stopa prenatrpanosti” u Srbiji na ukupnoj populaciji iznosi 53,4 odsto, a kad se isključe jednočlana domaćinstva dostiže 55,6 procenata. Evropski prosek je 16,7, odnosno 17,8 procenata. Uz to i kvalitet stanova je izuzetno nizak 23,4 odsto građana izjavilo je da im krov prokišnjava, a žalili su se i na vlagu.

  Uz rast od oko pet odsto u prethodne dve godine, investicije u Srbiji u 2016. dostigle su oko 17,7 procenata bruto domaćeg proizvoda, što je nedovoljno. Za postizanje dugoročnog održivog privrednog rasta, zaposlenosti i standarda neophodno je da godišnja vrednost investicija dostigne 25 odsto BDP-a. To se može postići samo s jakim građevinarstvom kad četvrtina investicija potiče od stanogradnje, stav je Ivana Nikolića, urednika „Makroekonomskih analiza i trendova” (MAT) Ekonomskog instituta.

  Predstavljajući svoje istraživanje u novom broju biltena ukazao je da je od 2013. „puno toga promenjeno nabolje, ali stanogradnja u Srbiji još ne daje doprinos privrednom rastu”, kao što je to slučaj u uporedivim zemljama. Smatra da su niske prosečne zarade razlog nedovoljne stambene izgradnje u Srbiji.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Naravno da su niske prosečne zarade problem, em su umanjene za 10% već treću godinu, em se u privredi, tj. kod stranih investitora radi za minimalac. Ali čuveni vodja ne misli tako, standard stanovništva je njemu na poslednjem mestu. Bitnije su propale fabrike, javna preduzeća, migovi i razna rasipanja narodnih para. Od čega mladi ljudi da ulaze u kredite za stanove, kada su plate niske, a kamate visoke. Sve je ovde obrnuto, nenormalno, nelogično...ali vrlo napredno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE