Srbija i BiH spremaju zajedničke KONTRAMERE na prištinske takse

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i BiH spremaju zajedničke KONTRAMERE na prištinske takse

  Srbija i Bosna i Hercegovina će, ukoliko Priština ne ukine takse za robu iz te dve zemlje do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, razmotriti uvođenje različitih modela kontramera.

  To su u Sarajevu poručili ministri trgovine Srbije i BiH, Rasim Ljajić i Mirko Šarović, koji su se složili da bi dve države trebalo zajednički da nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.

  Dvojica ministara su se založila i za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala.

  Uslov za to je bezuslovno ukidanje taksi od strane Prištine, istaknuto je u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

  Ukoliko se to ne dogodi, kako je ocenjeno, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika.

  Ljajić je podsetio da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Кosovo i Metohiju isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od 80 odsto.

  Šarović je rekao da je za poslednjih šest meseci BiH isporučila 27 miliona evra robe manje na Кosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto.

  Dvojica ministara su zaključila i da građani na Кosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4 odsto, a uvoz robe za 6,4 odsto.

  Dogovoreno je i da dve zemlje od Evropske komisije zatraže veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE