Srbija od EU dobila 70 miliona evra BESPOVRATNE POMOĆI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija od EU dobila 70 miliona evra BESPOVRATNE POMOĆI

  Srbija i Evropska unija (EU) potpisale su sporazum kojim je Srbija dobila 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih (IPA) fondova za prvu polovinu 2020. godine.

  Ovaj sporazum potpisali su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator, Jadranka Joksimović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja, a događaj je putem video linka pratio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

  Vučić je zahvalio Evopskoj uniji na sveobuhvatnoj pomoći tokom pamdemije i ovoj danas.

  „Ovo obezbeđuje dodatni podsticaj za reforme sa kojima snažno nastavljamo jer smatram da zemljama Balkana jeste mesto u Evropskoj uniji koja je nesumnjivo izuzetno važan partner Srbiji“, rekao je.

  Nakon potpisivanja sporazuma obratila se i Jadranka Joksimović.

  „Ovo su zapravo pretpristupni fondovi Evropske unije, namenjeni za sveukupan razvoj zemlje koja pregovara, a u cilju da zemlja bude što pripremljenija onda kad stupi u članstvo i da se smanje regionalne razlike”, rekla je.

  Nakon 93 miliona evra za hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu ekonomsku pomoć u martu, kao odgovor na pandemiju Covid-19, EU je obezbedila da dodatna sredstva koriste srpski državljani, državne i lokalne vlasti i privatne kompanije, navodi se.

  „Ovaj paket pomoći će Srbiji da bude konkuretnija, obezediće pomoć stanovništvu u vezi sa zapošljavanjem, i pomoći će ekonomskom razvoju zemlje”, rekao je komesar Varheji.

  Donacije će podržati socijalno-ekonomski razvoj, zapošljavanje i socijalnu politiku Srbije za najugroženije.

  Konkretno, 30 miliona evra opredeljeno je za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj uz grantove za do 450 mikro preduzeća, startape i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

  Nakon krize izazvane pandemijom Covid 19, poseban fokus biće takođe stavljen na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti kao i na zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, sa ukupno 25 miliona evra.

  Izvor: BIZlife

  Foto: EU info centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE