Srbija odbila kredit EK. Mali: Ne trebaju nam pozajmice EK i MMF-a - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija odbila kredit EK. Mali: Ne trebaju nam pozajmice EK i MMF-a

  Evropska komisija je danas usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od tri milijarde evra za države u procesu proširenja kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije koronavirusa, a Srbija je jedina iz regiona koja time nije obuhvaćena.

  Razlog tome je što Srbija nije videla potrebu da se obrati Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) za finansijsku podršku

  “Nas nema na listi zbog toga što nam ova pomoć ne treba. Naše javne finansije su zdrave i stabilne i, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već rekao, nama toliko velike pozajmice, pogotovo kratkoročne, nisu potrebne, niti od Evropske unije, niti od Međunarodnog monetarnog fonda”, rekao je Mali za B92.net.

  Jedan od kriterijuma za učešće zemalja u ovom paketu bio je da li su one tražili od MMF-a hitnu pomoć za likvidnost, kao što bi bio primer Instrumenta za brzo finansiranje.”Službe Evropske komisije su predočile Srbiji mogućnost pomoći od MMF-a u kontekstu spremnog instrumenta za brzo finansiranje. Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćate MMF-u za finansijsku podršku”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa jedan od zvaničnika pres službe EK.

  Danas usvojenim paketom makrofinansijske pomoći od tri milijarde evra obuhvaćene su Albanija za koju je odvojeno 180 milliona evra, Bosna i Hercegovina sa 250 miliona evra, Kosovo sa 100 miliona evra, Crna Gora sa 60 miliona evra i Severna Makedonija sa 160 miliona evra.

  Ova sredstva će, kako se dodaje u saopštenju EK, biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

  Taj predlog treba da odobre Evropski parlament i Evropski savet. Nakon usvajanja, Evropska komisija izražava spremnost da prvu ratu isplati što je brže moguće, a druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom tromesečju 2020. godine ili u prvoj polovini 2021. godine, “pod uslovom da se mere politike vezane uz nju sprovode pravovremeno”.

  Izvor: Beta, B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE