Srbija postaje punopravna članica CERN-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija postaje punopravna članica CERN-a

  Do kraja godine Srbija će postati punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), potvrđeno je za B92.net.

  Od 2012. godine, kada su predstavnici Srbije potpisali Ugovor, Srbija je postala pridruženi član najprestižnije naučne ustanove na svetu.

  Tokom prethodnih šest godina Centar za promociju nauke i Komisije za saradnju sa CERN-om, organizovali su razne manifestacije gde su građani mogli da se upoznaju ne samo sa aktuelnim pitanjima savremene fizike već i sa tim šta članstvo u CERN-u znači za Srbiju.

  Srbija će prva postati punopravna članica CERN-a od zemalja bivše SFRJ, a biće jedna od retkih članica CERN-a koja nije istovremeno i članica EU, ako se izuzmu Švajcarska, Norveška i Izrael.

  Punopravno članstvo pružiće nove mogućnosti, prava, ali i odgovornosti, posebno naučnicima, inženjerima, studentima, ali i drugi stručnnjacima, koji bi mogli da dobiju šansu za angažovanjem. Na taj način bi se usporio odlazak visokoobrazovanih kadrova iz Srbije.

  CERN je osnovan 1954. godine da bude centar vrhunskih istraživanja u oblasti fizike, a njegova misija je podsticanje saradnje zemalja Evrope u nauci, tehnologiji i obrazovanju.

  Akronim CERN je izveden iz francuskog naziva “Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire” (Evropski savet za nuklearna istraživanja) za telo sastavljeno od predstavnika 11 evropskih zemalja sa zadatkom da izgrade laboratoriju za istraživanje elemetarnih čestica.

  Po raspuštanju privremenog saveta (1954), organizacija je dobila trajno ime – Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) pošto se zaposlenima nije previše svidela nova skraćenica OERN, odlučeno je da se zadrži stara – CERN.

  Među prvobitnim osnivačima 1954. godine je bila i Jugoslavija, kada je pri osnivanju u ime Jugoslavije stavio svoj potpis Pavle Savić, jedan od najznačajnijih srpskih fizičara. Ipak, Jugoslavija je napustila organizaciju 1961. godine.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE