Srbija povukla osoblje ambasade u Skoplju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija povukla osoblje ambasade u Skoplju

  Predsednik Srbije, premijerka i šef diplomatije oglasili su se povodom povlačenja osoblja Ambasade Srbije u Skoplju.

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv određenih organa i institucija Srbije”.

  “Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni, biće verovatno nekih promena i našem osoblju, da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca i da znamo kako je delovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do pre nekoliko meseci”, rekao je Vučić.

  Naveo je da je mnogo spekulacija i da će u narednih deset dana sve biti mnogo jasnije.

  “Mi ćemo svoje interese zaštititi i gradićemo dobre odnose sa Skopljem”, rekao je predsednik na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u Unesku.

  “Ali, kako bih vam rekao… Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Da li će Albanci uvrstiti Kosovo na dnevni red Skupštine Uneska… Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pritom ne narušimo interese drugih zemalja”, rekao je predsednik.

  Ukazao je da tu, međutim, ima mešanja nekih drugih sila. “Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora…”, rekao je predsednik.

  Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su u nedelju uveče u Beograd na hitne konsultacije.

  Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je kompletno osoblje pozvano u Beograd na konsultacije.

  Premijerka Ana Brnabić je rekla da je imala konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem koji je najavio da će se deo osoblja vratiti u Skoplje, posle konsultacija i sastanaka u Beogradu.

  “Već sledeće sedmice, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije”, rekao je Dačić za Tanjug.

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je imala sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsednikom Srbije, jer se “ne radi o maloj stvari”.

  Dačić “privilegovao” Tanjug, Beta i FoNet protestovali

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije hteo da izjavu za medije o razlozima povlačenja osoblja, već je izjavu dao samo agenciji Tanjug.

  Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije da će se Ministarstvo spoljnih poslova oglasiti povodom slučaja ambasade u Makedoniji, ali je potom agencija Beta iz Ministarstva obaveštena da je na nivou “tri institucije” odlučeno da Dačić da izjavu samo Tanjugu.

  Agenciji Beta je u Ministarstvu spoljnih poslova je posle rečeno da neće biti saopštenja, već da je Dačić dao izjavu Tanjugu.

  Novinske agencije Beta i FoNet oštro su protestovale zbog “diskriminatorske odluke ministra Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana”.

  “Na ovaj način se drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je status odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom.

  Time su naročito pogođene druge novinske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona.”

  Izvor: Beta, RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE