Ministarstvo: Srbija se USPEŠNO ZADUŽILA za dve milijarde evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo: Srbija se USPEŠNO ZADUŽILA za dve milijarde evra

  Srbija je izašla na međunarodno finansijsko tržište i izazvala ogromnu pažnju investitora, prodajući državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Srbija je  uspešno prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, koje će biti listirane na Londonskoj berzi, a na naplatu dospevaju 2027. godine, navedeno je na sajtu Ministarstva.

  Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa COVID-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti.

  Više od 300 investitora iz celog sveta pokazalo je interesovanje za srpske obveznice. Respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke iskazale su tražnju za preko sedam milijardi evra, što je skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije.

  Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125%, stopom prinosa od 3,375% i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi.

  Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena, navodi Ministarstvo.

  To je još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta.

  Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastaviti privredni rast.

  Srbija je ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2% u 2019. godini, stopom rasta od 5% u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama, zaključuje se u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE