Srbija "slaba uteha" za kupovnu NEMOĆ Hrvatske

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija “slaba uteha” za kupovnu NEMOĆ Hrvatske

  Kupovna moć Nemaca gotovo je dvostruko veća od kupovne moći Hrvata, dok ih Slovenci po nivou potrošnje “šiju” otprilike za četvrtinu.

  To proizlazi iz podataka o stvarnoj individualnoj potrošnji u članicama Evropske unije i kandidatima te članicama Efte u prošloj godini, koje su objavili eurostatističari.

  Prema tim podacima, najveću stvarnu potrošnju po stanovniku u EU ima Luksemburg, gde je stvarna potrošnja, koja eliminiše razlike u cenama među zemljama, za 34 posto veća od proseka EU.

  Sledi Nemačka, u kojoj prosečni građanin potroši 20 posto više od proseka na nivou Unije. Na trećem mestu su Austrijanci, čija stvarna potrošnja za 17 posto premašuje prosek EU.

  Dno liste potrošnje u EU drže Hrvatska, Mađarska i Bugarska. Naime, stvarna potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj, iako poslednjih godina raste, lane je, prema podacima Eurostata, bila 36 posto ispod proseka EU.

  Istu kupovnu (ne)moć imaju i Mađari, a Bugarska je na samo 56 posto proseka EU. Prosečna kupovna moć u Rumuniji doseže 71 posto proseka EU.

  Hrvatska bolje stoji kad se slika proširi na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, pri čemu su je po potrošnji i kupovnoj moći nadmašili i Turci.

  Kupovna moć je, sa druge strane, za četvrtinu veća od one koju ima prosečan stanovnik Srbije. Stvarna potrošnja po stanovniku u Srbiji lane je iznosila samo 48 posto proseka u EU.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE