Srbija sprema zakon o klimatskim promenama - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Srbija sprema zakon o klimatskim promenama

  Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da je do sredine ove godine planirano usvajanje Zakona o klimatskim promenama, kojim bi trebalo da bude uspostavljen sistem za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, u skladu sa obavezama u procesu pristupanja EU i obavezama prema Konvenciji UN.

  “Ove godine će biti izrađena i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, čime je započeto uspostavljanje strateškog i političkog okvira borbe protiv klimatskih promena odnosno niskougljeničnog razvoja na ekonomski isplativ način, u skladu sa politikama EU u oblasti klimatskih promena i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza”, kazao je na 13. zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana, koja se održava u Beogradu.

  Kako je dodao, u okviru Strategije biće identifikovane prioritetne mere smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

  Trivan je istakao da na planeti Zemlji nema značajnijih tema koje opterećuju čovečanstvo od zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena i naglasio spremnost i posvećenost Srbije nacionalnim i međunarodnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena.

  Ukazao je i da je Mediteran jedna od oblasti koja se najbrže zagreva na Zemlji.

  “Međuvladin panel o promeni klime potvrdio je u svom poslednjem izveštaju da će se mediteranski ekosistemi promeniti u stanje nezabeleženo u poslednjih 10.000 godina, osim ako se porast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Toplija i sušna leta u južnim zemljama dovešće do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa”, rekao je Trivan.

  Dodao je i da klimatske promene ozbiljno prete i turističkoj industriji u zemljama tog regiona.

  Naveo je da resorno ministarstvo, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i Programa UN za razvoj, uspešno realizuje projekat “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena na nivou lokalnih zajednica kroz sprovođenje inovativnih rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uz istovremeno ostvarivanje društvenih, ekonomskih i ekoloških koristi za građane.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE